Pretraga

Srednja.hr piše državnu: Pristupnike frustrira stara boljka ispita iz engleskog

A- A+

Pisali smo i posljednji obavezni ispit državne mature. Testiranje iz engleskog je koncipirano na vrlo zanimljiv način, no nedostaci koji su frustrirali pristupnike proteklih godina ni ovog puta nisu uklonjeni.

Posljednji obavezni ispit državne mature, onaj iz engleskog, maturanti su ipak pisali jutros. Nakon skandala s hrvatskim jezikom, pomjeranje termina je prijetilo i ovom testiranju no sindikati i Vlada su jučer našli zajednički jezik i najavljenog štrajka ipak nije bilo. Na taj način pristupnici su pošteđeni tjeskobe i ponovnog iščekivanja pa su mogli napokon završiti glavni dio državne mature.

Izdvojeni članak

Srednja.hr piše državnu: Nedostatak logike ili namjerno poigravanje živcima maturanata u slučaju ‘Kalkulator’

S njima smo i mi polagali naš zadnji ispit na ovogodišnjoj maturi. Mjesto radnje je još jednom bio NCVVO gdje se karavana s vanjskim pristupnicima vratila nakon kratkog izleta na Pučko otvoreno učilište zbog matematike. Nakon prozivke na kiši polagači su opet smješteni u golemu golu halu koja je ovog puta bila pregrađena paravanima na nekoliko dijelova, vjerojatno kako bi se spriječilo odjekivanje tijekom slušnog dijela ispita. Vrećice s ispitima su bile deblje nego do sad, a pristupnika nešto manje nego na hrvatskom i matematici.

Izdvojeni članak

Srednja.hr piše državnu: Bauk hrvatskog preuveličan, ali test ipak skriva zamke

Dobro uravnotežen ispit

Ispit se, kao što vjerojatno znate, sastoji od tri dijela od kojih je dosadašnjih godina najviše problema maturantima zadavao onaj slušni. Najčešći prigovori su bili na kvalitetu zvuka i nerazumljivost govornika pa smo htjeli provjeriti je li se što promijenilo po tom pitanju.

Za početak valja istaknuti da je sam ispit iz engleskog, iz perspektive polagača, vrlo logično strukturiran. Tri dijela testa pokrivaju uglavnom sve bitno za poznavanje jezika, a zadaci unutar dijelova su bili u rasponu od prilično jednostavnih do onih zahtjevnih.

Izdvojeni članak

Srednja.hr piše državnu: Pokušali smo testirati sustav i napisati prolazan esej bez pripreme

Jeka isfrustrirala polagače

Ipak ni ovog puta nisu nisu otklonjene stare boljke jezičnih ispita. Pritom u prvom redu mislim na probleme s kvalitetom zvuka na koju su se žalili učenici i  u školama diljem Hrvatske. Slična je situacija bila i u prostorijama NCVVO-a gdje je, kao što sam već napisao, golema dvorana pregrađena na tri, četiri dijela paravanima no ni to nije spriječilo neugodno odjekivanje koje je djelove snimke činilo prilično nerazumljivim. Ovim efektom su posebno pogođeni bili pristupnici u posljednjim klupama.

Spomenuti problem će po svemu sudeći i dalje biti prisutan jer nema nekog sigurnog rješenja pogotovo za veliki broj polagača koji nisu maturanti i koji polažu u velikim prostorima NCVVO-a. Nakon testiranja prisutni su se uglavnom čudili zašto ovaj ispit nije proveden u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta gdje bi se zbog manjih prostorija ‘lakše osigurali isti uvijeti za sve’.

Izdvojeni članak

Pismo ‘miočanina’: Državna matura iliti maturi je cilj matura

Točno, točnije, najtočnije

Druga boljka je u dvosmislenosti zadataka, odnosno u faktu da je na nekoliko mjesta više odgovora izgledalo podjednako točno. – Ispit iz engleskog! Odgovori su pod a,b i c su točan, točniji i najtočniji, ljuto je opisao nakon testiranja jedan od pristupnika u NCVVO-u. Možda malo iskarikirano on je izrekao upravo ono što je namučilo veliki broj polagača.

Treća i po mom mišljenju najmanje utemeljena primjedba se odnosila na temu eseja. Na višoj razini ispita iz engleskog bilo je potrebno raspraviti dvojbu ‘Jesu li roditelji odgovorni za svoju djecu do 18 godine ili zauvijek’. Iako je bilo tema koje su mogle biti inspirativnije, ova je tema bila valjana kao i bilo koja druga i vjerojatno je baš zbog zahtjevnosti postavljena na A razinu.

Copy link
Powered by Social Snap