Pretraga

Stigla rješenja B razine iz Hrvatskog: Provjerite koje ste zadatke riješili točno, a koje ne

A- A+

Prvi dio ispita državne mature iz Hrvatskog jezika, test iz jezika i književnost, pisao se 18. lipnja. U 100 minuta maturanti koji su pisali osnovnu razinu tog predmeta morali su riješiti 80 zadataka. Točna rješenja tih zadataka NCVVO je objavio danas.

Foto: srednja.hr

Nakon napisanog ispita osnovne razine iz Hrvatskog porazgovarali smo s nekolicinom maturanata, koji su oko njegove težine imali podvojeno mišljenje.

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Objavljena rješenja za A razinu Hrvatskog jezika: Provjerite na kojoj je strani rijeka Loire, a na kojoj tvrđava

– Gramatika je teža od književnosti pa su pitanja u kojima sam se dvoumio uglavnom iz gramatike, kazao nam je nakon napisanog testa zadarski maturant Krešo, koji je napisanim bio zadovoljan.

S druge strane, ova razina ispita bila je jako teška Jakovu iz Rijeke.

– Ispit je bio jako težak. Nisam puno učio jer mi treba samo prolaz na nižoj razini ali mislim da je bila teža od prošle godine, pogotovo jer su u drugom dijelu ispita bili autori i djela koja se možda samo spominju u srednjoj. Pitanja su bila neujednačena, neka su bila prelagana, a neka preteška, otkriva Jakov.

Maturanti su se nakon eseja pak požalili što im je jedno od polaznih djela bila pjesma Opomena A.B.Šimića, autora koji nije bio na popisu zadanih djela.

Točna rješenja ovog ispita i esejski zadatak već su objavljeni, a kako ste trebali rješavati spomenute gramatičke zadatke i zadatke vezane za književnost koji su bili problematičniji našim sugovornicima, možete vidjeti u dokumentima pri dnu teksta.

Rješenja A razine pogledajte na ovoj poveznici.

Iako se pragovi prolaznosti određuju posebno za svaki rok mature, prije ikakvih kalkulacija ‘bacite oko’ na prošlogodišnje, koji vam mogu poslužiti kao orijentir.

______________________________________________________________________
Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

[scribd id=382182367 key=key-bTceCO9cbnizNyARHcGC mode=scroll]

[scribd id=382182422 key=key-WWeoh58cTzvS8pnyAUEK mode=scroll]

[scribd id=382183103 key=key-8WGf4gGisncq9eSpNShP mode=scroll]

[scribd id=382182779 key=key-OF4PUgtoKGVJidN3sT5d mode=scroll]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap