Stigla rješenja ispita iz Sociologije: Provjerite koliko imate točnih i koji su prošlogodišnji pragovi prolaznosti

U ponedjeljak se je na državnoj maturi pisao ispit iz Sociologije. Riječ je o ispitu s ne prevelikim brojem prijava – taj predmet pisalo je 897 pristupnika. U skladu s pravilima, 48 sati nakon provedbe ispita objavljeni su ovogodišnji zadaci i njihova rješenja.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nakon ispita iz Sociologije, porazgovarali smo s tri maturantice, koje su nam otkrile kako test nije bio pretežak. Ipak, neka su im pitanja stvarala probleme.

[Matura '18] Nejednakosti između žena i muškaraca zadavale muke na Sociologiji: Nova vrsta zadataka pojavila se na tom ispitu

– Imali smo jedan novi tip zadatka s polaznim tekstovima i pitanjima vezana uz taj tekst. Najviše su me mučila pitanja koja su bila vezana za cjelinu ‘rad i ekonomija’ u udžbeniku, pošto njih nisam baš ni stigla nešto osobito naučiti. Zadaci na zaokruživanje su bili dosta lagani, dok je bilo i dosta zadataka koji su mogli imati i par točnih ili više odgovara kao npr. ‘objasni nejednakost medu ženama i muškarcima’ ili ‘kako se zove tip obitelji koji prevladava u suvremenim društvima s obzirom na polazni tekst’, kazala nam je nakon testa Monika iz Opće gimnazije Donji Miholjac.

Za ovu je godinu vrijeme pisanja ispita iz Sociologije produljeno sa 70 na 90 minuta, a broj zadataka smanjen sa 41 na 35.

Kako su ti zadaci izgledali te koja su njihova rješenja, možete vidjeti u dokumentima pri dnu teksta. A kao svojevrstan orijentir mogu vam poslužiti i prošlogodišnji pragovi prolaznosti, koji su vidljivi na prikazu u nastavku.

______________________________________________________________________

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

Odgovori