Stigla su rješenja ispita mature iz Fizike: Ovako ste trebali rješavati zadatke

Prvi izborni predmet kojeg su maturanti polagali na ovoj državnoj maturi bila je Fizika, koja se pisala u četvrtak. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je rješenja tog ispita.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

I ove je godine Fizika najpopularniji izborni predmet mature, a prijavilo ga je 7.249 maturanata. S nekoliko njih porazgovarali smo nakon testa, a kazali su nam – ispit je bio poprilično težak.

– Mislim je da je ovogodišnja matura iz Fizike bila iznimno teška. Očekivao sam da će biti slična kao prethodne, ali sam se na nekim pitanjima stvarno razočarao zbog njihove težine. Najteži zadatak mi je bio računski gdje je bila koliko se sjećam zadana brzina protona i svašta se trebalo izračunati. Ne sjećam se što točno, ali znam da nisam znao odakle da počnem. Za Fiziku sam se pripremao rješavajući prošlogodišnje mature koje mogu reći da su bile uvelike lakše, osim prošlogodišnje, koja je jedina uspjela parirati, rekao nam je nakon ispita maturant Andrej.

Točna rješenja ovog ispita, odnosno ključ za odgovore, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je ove subote, a možete ih vidjeti u nastavku. Napomene: u prvom dijelu dokumenta nalaze se zadaci, a u drugom ključ za odgovore. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu ili kliknite ovdje.

Koju ocjenu očekujete na ispitu mature iz Fizike?

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Odgovori