Pretraga

Stigla rješenja mature iz Biologije: Evo što ste trebali odgovoriti na pitanje o čudnovatom kljunašu

A- A+

Biologija je na državnoj maturi jedan od popularnijih izbornih predmeta, a ove godine polagalo ju je oko 5.500 kandidata. Ispit se pisao protekle srijede, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio točna rješenja ispita.

Screenshot: YouTube; Taronga Zoo Sydney

Već je nekoliko godina zaredom ispit Biologije baziran na zadacima u kojima maturanti moraju logički povezati činjenice i tako doći do rješenja, a čini se kako takvi zadaci i dalje zadaju muke pristupnicima. Ove godine najviše se bure nakon ispita diglo oko pitanja vezanih uz čudnovatog kljunaša i orhideju kokošku, a iz razgovora sa šestero maturanata koji su pisali ovaj ispit da se zaključiti kako napisanim nisu nimalo zadovoljni.

Izdvojeni članak

Čudnovati kljunaš i orhideja stvarali muke na maturi iz Biologije: Išao sam na ‘eci peci pec’

– Bilo je više zadataka oko kojih sam imao dileme. Primjerice, jedan sa životinjama sa slike sa zecom u grmu i sovom na vrhu drveta i njihovim ulogama te koja je uloga gljive pokraj drveta. Zatim pitanje o čudnovatom kljunašu i njegovom načinom prilagodbe na život, mislim da sam to pitanje za čudo odgovorio točno, jer ‘eci peci pec’ uvijek daje točan odgovor. Pitanje o orhideji je bilo kako gljive pomažu orhidejama jer su heterotrofni organizmi, ispričao nam je nakon ispita maturant Dominik.

Kako su pristupnici trebali odgovarati na ova i ostala pitanja s ovogodišnjeg ispita mature iz Biologije, provjerite u nastavku. U istom dokumentu nalaze se obje ispitne knjižice i rješenja. Spomenimo za kraj kako je lani prag prolaznosti na Biologije iznosio 30%.

*napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknuti ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.22 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.
Copy link
Powered by Social Snap