Pretraga

Stigli su rezultati probne mature: Matematika i dalje stvara najveći problem

A- A+

Stigli su svi rezultati najveće nacionalne probne mature koju organizira Algebra. Maturanti su probne ispite pisali u osam gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Varaždinu, Šibeniku i Puli. Rezultati pokazuju da su najbolje rezultate imali učenici iz Zagreba, a napredak je na nacionalnoj razini vidljiv jedino iz engleksog jezika. Najviše problema učenici i dalje imaju s matematikom.

Foto: PR Algebra

Na nacionalnoj razini za pisanje probne mature koje provodi Algebra prijavilo se 3.500 maturanata. U anketi koju su maturanti ispunili nakon rješavanja probnih ispita, njih 99% je izjavilo kako ovo dobrovoljno, besplatno pisanje probnih ispita smatraju korisnom aktivnošću jer im pomaže da se bolje pripreme za državnu maturu.

Maturanti najbolje riješavaju engleski, a u Zagrebu su rezultati bili najviši

Probna matura pisana je po svim pravilima prave državne mature, osim što se na probnoj nije pisao esej iz hrvatskog. Rezultati koje su maturanti ove godine ostvarili na probnom ispitu usporedivi su s prošlogodišnjima. Maturanti su, gledano na nacionalnoj razini, bolje riješili jedino ispite iz engleskog jezika, dok kod Hrvatskog jezika i matematike nije bilo značajnih promjena, pri čemu matematika i dalje predstavlja predmet na kojem maturanti ostvaruju daleko najlošije rezultate.

Na ispitu iz engleskog jezika na osnovnoj (B) razini maturanti su ove godine ostvarili postotak
riješenosti od 59% (2019.: 52%) dok su na višoj (A) razini ostvarili postotak riješenosti od 76%
(2019.: 68%).  Najbolji rezultat na obje razine engleskog jezika postigli su maturanti u Zagrebu. Najlošiji rezultat iz engleskog na B razini postigli su zadarski, a na A razini splitski maturanti.

Izdvojeni članak

Pozor, maturanti: NCVVO je uklonio jedno djelo s popisa lektire za esej iz Hrvatskog!

Na probnom ispitu iz hrvatskog jezika maturanti su na osnovnoj (B) razini postigli prosječnu riješenost ispita od 56%, što je nešto lošije nego prošle godine (59%), ali su zato na višoj (A) razini ispit riješili nešto bolje nego lani, uz prosječnu riješenost ispita od 60% (2019.: 57%). Probni ispit iz hrvatskog na A razini najbolje su napisali maturanti u Zagrebu, a na B razini maturanti u Osijeku. Maturanti su s probnim ispitom iz hrvatskog jezika najviše poteškoća imali u Zadru, gdje je najlošije riješen ispit na osnovnoj razini, i Šibeniku, gdje je postignut najlošiji rezultat na naprednoj razini.

Probni ispit iz matematike ponovno je predstavljao najveću poteškoću za sve maturante. Na osnovnoj, B razini, prosječna je riješenost ispita je 39%, jednaka kao i prošle godine; na višoj, A razini, prosječna je riješenost tek neznatno porasla u odnosu na lani pa su maturanti ostvarili rezultat od 40% (2019.: 38%).  Probni ispit iz matematike na A razini najbolje su riješili maturanti u Zagrebu, a na B razini maturanti u Varaždinu. Najlošiji prosječni rezultat iz matematike ostvaren je u Šibeniku (matematika B razine) i Splitu (matematika A razine).

Dealjnije rezultate po gradovima možete vidjeti u dokumentu na dnu ovog teksta.

Velik broj maturanata još se nije uopće počeo pripremati za maturu

U anketi koja je provedena nakon probnog testiranja, najviše maturanata reklo je da smatra kako su u ovom trenutku spremni ostvariti tek prolazni rezultat. Njih 42% svoju spremnost ocjenjuje ocjenom 2, a 39% svoju trenutačnu pripremljenost ocjenjuje ocjenom 3. Samo 6,5% maturanata u ovom se trenutku smatra vrlo dobro ili u potpunosti pripremljenima za ispit državne mature.

Za maturu se još nije počelo pripremati 39% maturanata koji su sudjelovali u Algebrinom projektu
probnog pisanja ispita. Od početka školske godine priprema se 8% maturanata, od studenoga 18%, od početka drugog polugodišta 31% a nakon prijave ispita počelo se pripremati 5% maturanata.

– Uspoređujući rezultate probnih ispita po predmetima vidljivo je da je tek polovica pristupnika
riješila ispite iznad prosjeka dok je svega 25% maturanta koji su pristupili probnom ispitu iz
matematike na A razini taj ispit riješilo iznad prosjeka. Ovakav rezultat nije iznenađujući s obzirom na činjenicu da se prema našoj anketi 39% maturanata još uvijek nije počelo pripremati za ispite državne mature, a još 36% započelo je s pripremom od početka drugog polugodišta (15 dana prije pisanja probnih ispita). Mišljenja samo kako maturanti imaju dovoljno vremena za pripremu za ispite državne mature. Samo pravovremena i kvalitetna priprema uz kontinuirani rad tijekom cijelog školovanja dovodi do pozitivnog rezultata na državnoj maturi i upisa na željeni fakultet, naglasila je Gorana
Urukalo Čorkalo, rukovoditeljica poslovnog područja za državnu maturu u Algebri.

Ako vam se dokument s rezultatima po gradovima ne učitava pravilno, osvježite ovu stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [84.17 KB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap