Pretraga

Što ako sam dao točan odgovor, a nema ga u rješenjima ispita mature? Iz NCVVO-a daju objašnjenje

A- A+

Jučer nam se javio maturant Gimnazije Sesvete, koji je polagao ispit iz Geografije, kako bi nas priupitao hoće li mu se priznati dva odgovora koja nisu navedena kao točna u rješenjima, a on je uvjeren da bi također trebala tamo biti.

Foto: srednja

Radilo se o 73. i 77. zadatku.

Izdvojeni članak

Maturantu dva rješenja sporna na ispitu iz Geografije: Pita se hoće li mu se priznati alternativni odgovori

U 73.  su ponuđena rješenja merzlota (mjerzlota) što je točno, no u knjigama nekih izdavača u poglavlju o Rusiji, maturant nam kaže da se nudi i treći naziv za merzlotu, a to je permafrost. No, ono nije navedeno kao jedno od mogućih ispravnih odgovora u rješenjima iz Geografije.

U 77. maturant ima sličnu dilemu. Koje je ime tradicionalne regije u kojoj se nalazi Krbavsko polje? Kao točan odgovor je stavljena Lika, što je naravno ispravno, no u udžbenicima autora Dragutina Feletara i Ružice Vuk, među tradicionalne ili povijesne regije (dvije riječi istog značenja), stavljena je i Krbava. Pritom je važno napomenuti da tradicionalne regije nemaju strogo definirane granice koje se poklapaju s upravnim regijama.

Da bismo razriješili konkretne dileme, ali i provjerili može li se dogoditi da neki, nazovimo ih alternativni točni odgovori, budu priznati iako se ne nalaze u rješenjima ispita, obratili smo se NCVVO-u.

Evo što su nam odgovorili.

– Ključevi za odgovore objavljeni zajedno s provedenim ispitom su preliminarni, tj. nastali su unaprijed na temelju znanja i iskustva grupe stručnjaka. Ovakvi komentari i razmišljanja su dobrodošli da bi se svaki zadatak sagledao s više strana, pa i uočile eventualne pogreške u ključu za odgovore. Na ocjenjivanju će skupina ocjenjivača, dakle stručnjaka toga predmeta, razmotriti i druge mogućnosti koje bi se mogle prihvatiti kao točan odgovor pojedinog zadatka pazeći pritom na struku i kontekst srednjoškolskog obrazovanja. U svakom slučaju, neće biti oštećen učenik koji bi dao točan odgovor različit od predviđenog. Ponekad se iz tog razloga ključ za odgovore proširuje ili se čak, u iznimnim situacijama uočene pogreške u samom zadatku, donosi odluka o priznavanju boda svim pristupnicima. Tako i za konkretan slučaj ispita iz Geografije, na koji se odnose pitanje, potrebno je pričekati ocjenjivanje kada će biti otvoreni svi ispitni materijali, pregledani svi učenički odgovori i donesen konačan zaključak o točnom rješenju za svaki zadatak, pojasnili su.

Nadamo se da smo umirili našeg sugovornika, a i vas ostale, koji ćete se ili ste se već našli u sličnom položaju.

____________________________________________________
Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.
Copy link
Powered by Social Snap