Što ako sam dao točan odgovor, a nema ga u rješenjima ispita mature? Iz NCVVO-a daju objašnjenje

Jučer nam se javio maturant Gimnazije Sesvete, koji je polagao ispit iz Geografije, kako bi nas priupitao hoće li mu se priznati dva odgovora koja nisu navedena kao točna u rješenjima, a on je uvjeren da bi također trebala tamo biti.

Foto: srednja

Radilo se o 73. i 77. zadatku.

Maturantu dva rješenja sporna na ispitu iz Geografije: Pita se hoće li mu se priznati alternativni odgovori

U 73.  su ponuđena rješenja merzlota (mjerzlota) što je točno, no u knjigama nekih izdavača u poglavlju o Rusiji, maturant nam kaže da se nudi i treći naziv za merzlotu, a to je permafrost. No, ono nije navedeno kao jedno od mogućih ispravnih odgovora u rješenjima iz Geografije.

U 77. maturant ima sličnu dilemu. Koje je ime tradicionalne regije u kojoj se nalazi Krbavsko polje? Kao točan odgovor je stavljena Lika, što je naravno ispravno, no u udžbenicima autora Dragutina Feletara i Ružice Vuk, među tradicionalne ili povijesne regije (dvije riječi istog značenja), stavljena je i Krbava. Pritom je važno napomenuti da tradicionalne regije nemaju strogo definirane granice koje se poklapaju s upravnim regijama.

Da bismo razriješili konkretne dileme, ali i provjerili može li se dogoditi da neki, nazovimo ih alternativni točni odgovori, budu priznati iako se ne nalaze u rješenjima ispita, obratili smo se NCVVO-u.

Evo što su nam odgovorili.

– Ključevi za odgovore objavljeni zajedno s provedenim ispitom su preliminarni, tj. nastali su unaprijed na temelju znanja i iskustva grupe stručnjaka. Ovakvi komentari i razmišljanja su dobrodošli da bi se svaki zadatak sagledao s više strana, pa i uočile eventualne pogreške u ključu za odgovore. Na ocjenjivanju će skupina ocjenjivača, dakle stručnjaka toga predmeta, razmotriti i druge mogućnosti koje bi se mogle prihvatiti kao točan odgovor pojedinog zadatka pazeći pritom na struku i kontekst srednjoškolskog obrazovanja. U svakom slučaju, neće biti oštećen učenik koji bi dao točan odgovor različit od predviđenog. Ponekad se iz tog razloga ključ za odgovore proširuje ili se čak, u iznimnim situacijama uočene pogreške u samom zadatku, donosi odluka o priznavanju boda svim pristupnicima. Tako i za konkretan slučaj ispita iz Geografije, na koji se odnose pitanje, potrebno je pričekati ocjenjivanje kada će biti otvoreni svi ispitni materijali, pregledani svi učenički odgovori i donesen konačan zaključak o točnom rješenju za svaki zadatak, pojasnili su.

Nadamo se da smo umirili našeg sugovornika, a i vas ostale, koji ćete se ili ste se već našli u sličnom položaju.

____________________________________________________
Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Odgovori