Pretraga

Studenti PMF-a nude besplatne pripreme za ispit mature na kojem učenici imaju najlošije ocjene

A- A+

Najčešće ocjene na maturi iz Fizike, koja je inače ‘najpopularniji’ izborni predmet, bile su dvojka i jedinica, a prosječna je iznosila tek 2,05. To je jedan od predmeta na kojemu učenici ostvaruju najlošiji rezultat, što je studente splitskog i zagrebačkog PMF-a motiviralo na pokretanje priprema za ispit iz Fizike. Potencijalnim budućim kolegama pomažu potpuno besplatno.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Luka Cavaliere Lokas student je četvrte godine istraživačkog smjera fizike na PMF-u u Zagrebu. U suradnji s kolegicom Tamarom Rom, studenticom druge godine diplomskog studija fizike PMF-a u Splitu, pokrenuo je projekt besplatnih priprema za maturu iz Fizike.

Na Fizici maturanti imaju loše rezultate

– Motivi za organizaciju besplatnih priprema za maturu su višestruki, no jedan od glavnih je taj što su rezultati državnih matura iz fizike u posljednjih nekoliko godina sve lošiji. Uz to, prošla i ova godina su vrlo specifične zbog toga što se nastava uglavnom održavala na daljinu i velik broj učenika je suglasan da su bolje razumijevali gradivo na nastavi uživo. Stoga mi, studenti fizike iz Splita i Zagreba, organiziramo ove pripreme kako bismo pružili maturantima priliku da se podsjete gradiva koje su zaboravili ili nisu stigli obraditi na redovnoj nastavi i kako bi se što bolje pripremili za ovogodišnji ispit državne mature. Još jedan od razloga zašto su pripreme besplatne je taj što si neki učenici ne mogu priuštiti plaćene pripreme, kaže nam Luka.

Dodaje kako su projekt nazvali ‘Studenti za učenike – Pripreme za maturu iz fizike’, jer studenti fizike iz Zagreba i Splita, dijele zajednički cilj prenošenja znanja i iskustava s mature na mlađe generacije te zato studenti, koji sudjeluju u provedbi projekta, sve aktivnosti rade – volonterski.

Izdvojeni članak
matematika matura

Dio maturanata ima pravo na besplatne pripreme za maturu iz Matematike i Fizike, bit će online

Pripreme prate ispitni katalog iz Fizike

Pripreme će obuhvatiti petnaest ključnih cjelina definiranih ispitnim katalogom iz Fizike. To su – Kinematika, Dinamika, Zakoni očuvanja, Složena gibanja, Kružno gibanje, Mehanika fluida, Termodinamika, Elektrostatika, Strujni krugovi, Magnetizam, Titranje, Valna optika, Geometrijska optika, Specijalna teorija relativnosti i osnove kvantne fizike te Nuklearna fizika.

Svaka od tih nastavnih jedinica, objašnjava nam Luka, osmišljena je ‘kao sinteza teorijskog uvoda u kojem se uz matematičke izraze opisuju fizikalne pojave nakon kojeg slijedi rješavanje zadataka koji su se već pojavili na ispitima prijašnjih godina’.

– Zbog neizvjesne epidemiološke situacije i kako bismo obuhvatili što veći broj maturanata, neovisno o tome iz kojeg grada dolaze, odlučili smo pripreme održati u virtualnom formatu. Svaki tjedan obradit će se tri cjeline, svaku u jutarnjem i poslijepodnevnom terminu, kako bismo se prilagodili rasporedima polaznika. Predavanja su osmišljena tako da budu, koliko god je to moguće, interaktivna te ćemo poticati učenike da postavljaju pitanja tijekom priprema, a o svim detaljima obavijestit ćemo učenike putem emaila, ističe Luka.

Učenici će proći kroz ulazni i izlazni test

Učenici koji se prijave za sudjelovanje u ovim pripremama proći će kroz ulazne i izlazne testove, a oni su predviđeni kao simulacije stvarnih ispita na maturi. Time će, smatraju organizatori, maturanti steći bolji dojam o svom predzadnju i znanju stečenom nakon sudjelovanja na pripremama.

Prijave za besplatne pripreme iz Fizike vrše se online putem. Ako dolazite iz zapadnijih ili južnijih krajeva, prijavljujete se ovdje na pripreme koje održavaju studenti iz Splita, dok se učenici iz sjevernijih i istočnijih krajeva prijavljuju na ovoj poveznici.

– Naglašavamo kako se radi o potpuno istim pripremama sasvim jednakih sadržaja, no provode ih drugi studenti, jedni iz Splita, a drugi iz Zagreba. Prijave će biti otvorene čitavo vrijeme trajanja priprema kako bi se učenici, koji su možda kasnije saznali za njih, još uvijek mogli prijaviti i sudjelovati u dijelu priprema, no radi sudjelovanja u ulaznom testu najbolje bi bilo da se prijave do petka 26. veljače 2021. u 18 sati, kaže nam Luka.

matura fizika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap