Pretraga

Studiraj kao u inozemstvu: Što sve možeš dobiti na privatnom sveučilištu

A- A+

U posljednje vrijeme maturanti se odlučuju na odlazak iz Hrvatske, i to onaj privremeni, kako bi studirali na nekim od inozemnih sveučilišta. Nije nepoznata činjenica da inozemna sveučilišta mogu pružiti puno bolje uvjete za studente tijekom, ali i nakon studija. No, da bi dobio kvalitetu studija usporedivu s onim inozemnim, ne moraš se iseliti. Puno toga možeš dobiti i upisom na privatno sveučilište, a mi smo nabrojali nekoliko stvari.

Najveće i najstarije hrvatsko privatno sveučilište je Sveučilište Libertas. To je međunarodno sveučilište koje nastavu izvodi u Zagrebu, Dubrovniku i Kutini, s time da se u Dubrovniku cijela nastava održava na engleskom jeziku.

Od studijskih programa koje možeš upisati na Libertasu na preddiplomskoj razini možeš birati između sveučilišnih studija Međunarodnih odnosa (diplomacije), Međunarodnog poslovanja, Fizioterapije i Studija glume, te preddiplomskih stručnih studija Poslovne ekonomije, Turističkog i hotelskog menadžmenta, Menadžmenta poslovne sigurnosti te Menadžmenta sporta i sportskih djelatnosti.

Kvalitetno i moderno visoko obrazovanje možeš imati i bez odlaska na neki od studija u inozemstvo, a to možeš ostvariti ako upišeš upravo Libertas. Izdvojili smo nekoliko činjenica o Libertasu koje potvrđuju tu tvrdnju:

1. Nastava je interaktivna

Interaktivna nastava postiže se kroz brojne vježbe koje su sastavni dio svakog predavanja. Nakon teorijske obrade gradiva, sa studentima se izvode vježbe koje se uglavnom sačinjavaju od obrade studije slučaja neke aktualne tematike ovisno o području obrazovanja ili rješavanja stvarnih poslovnih izazova s kojima se poduzeća svakodnevno susreću. Interaktivna nastava znači da su studenti sudionici u učenju kako na predavanjima teorijskog dijela, tako i na vježbama praktičnih zadataka. Studenti su u neprestanom razgovoru s profesorima i u bilo kojem trenutku mogu postavljati pitanja vezana za gradivo ili zbog vlastitog interesa.

Izdvojeni članak

Kako je studirati na privatnom sveučilištu? Pričali smo s nekoliko studenata koji su nam otkrili svoja iskustva

Jednom semestralno za studente se iz svakog kolegija organizira gostujuće predavanje stručnjaka iz područja izučavanja, a ovisno o prirodi kolegija, često se organizira i terenska nastava. Terenske nastave organizirane su kako bi studenti uz posjet nekoj instituciji imali priliku slušati predavanje „iz prve ruke“. Također, za sva pitanja studenata, profesori su dostupni i voljni odgovoriti nakon nastave ili na konzultacijama.

2. Jednostavna komunikacija profesora i studenata

Komunikacija između profesora i studenata na Libertasu je jednostavna jer su profesori uvijek dostupni na konzulatcijama prema unaprijed određenom rasporedu, te su voljni odgovarati na sva pitanja. Isto tako, sve profesore se može kontaktirati putem studentskog portala Eduneta slanjem poruke, a brojni profesori dijele sa studentima svoje e-mail adrese tako da su uvijek dostupni.

3. Studenti imaju pristup brojnoj literaturi

Prije svega radi se o dobro opremljenoj knjižnici, no studenti Libertasa dobivaju i svoj AAI identitet kojim mogu pristupiti online bazama podataka u nacionalnoj pretplati i na taj način doći do sve potrebne literature za učenje i pripremanje ispita ili pisanje seminarskih, završnih i diplomskih radova.

4. Nastava se temelji na stvarnim poslovnim slučajevima

Nakon teorijskog dijela predavanja, za studente su organizirane vježbe koje se uglavnom temelje na stvarnim poslovnim slučajevima. Nastava se odvija na način da se studenti putem teksta ili uputa profesora upoznaju s problematikom nekog slučaja s kojom se neko poduzeće u stvarnosti susreće, te potom svojim primjerima (grupnim ili individualnim radom) nastoje riješiti problem, odnosno izazov koji je stavljen pred poduzeće. Za studente to znači primjenu naučenog teorijskog znanja na stvarnim primjerima iz prakse i lakše snalaženje poslovnim situacijama u budućnosti. Kroz vježbe i rješavanje poslovnih slučajeva, studenti na neki način stječu iskustvo.

5. Dodatni sadržaji za svakoga

Izdvojeni članak

8 stvari koje ti donosi studiranje na privatnom sveučilištu

Najveći broj proaktivnih i zainteresiranih studenata sudjeluje u Studentskom zboru Sveučilišta Libertas koji naporno radi za povećanjem sadržaja za studente. Prema tome, Studentski zbor za sada je pokrenuo studentski klub, prostor na Sveučilištu gdje se studenti mogu družiti i učiti prije ili nakon predavanja. Za sve studente koji su željni avanture, Stduentski klub organizira i studentska putovanja. Uz podršku profesora doc. dr. sc. Vladimira Filipovića pokrenut je studentski list studenata Libertasa koji izlazi semestralno i objavljuje članke, priče i iskustva studenata.

Nadalje, u svrhu ostvarivanja pristupa dodatnom znanju pojavila se ideja za pokretanjem projekta „Libertas želi više“. Riječ je o sustavu redovitih radionica i predavanja kojima se studentima omogućava dodatno usavršavanje i upoznavanje s raznim iskustvima iz prakse,

Za studente međunarodnih odnosa i diplomacije ponajprije, ali i sve ostale zainteresirane za to područje obrazovanja, diplomatski doajen i specijalni savjetnik rektora Budimir Lončar moderira dinamične radionice „Diplomacija u praksi“. Svakog semestra se održava nekoliko radionica u kojima velepslanici država Europske unije i svijeta u Republici Hrvatskoj i drugi diplomati i stručnjaci za međunarodne odnose održavaju predavanja i vježbe za studente. Cilj radionica je pružiti sliku studentima o diplomaciji kao vještini i sredstvu putem kojeg se oslikava vanjska politika neke zemlje.

Za sportaše Libertas ima Sportsku udrugu studenata Libertasa – SUSLIB koja okuplja studente natjecateljskog duha ili one željne druženja uz bavljenje sportom. Futsal ekipa i košarkaška ekipa nižu brojne uspjehe i osvojili su znatne rezultate na održanim sveučilišnim turnirima i natjecanjima.

6. Visoka zapošljivost diplomiranih studenata

93% svih diplomiranih studenata Libertasa je zaposleno što potvrđuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prema podacima HZZ-a od kraja prosinca 2018. godine od 4.030 osoba s Libertasovom diplomom samo 283 je prijavljeno na zavodu.

Studenti se najčešće zapošljavaju u financijskim institucijama, obiteljskim poduzećima, međunarodnim organizacijama i institutima. Brojni Libertasovi alumni grade uspješne i zavidne karijere u Hrvatskoj i svijetu, među kojima su neki zaposleni u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu, neki u najvećim svjetskim bankama i osiguravajućim društvima, a neki su poduzetnici, vlasnici vlastitih poduzeća.

Ako te zanima kako izgleda studiranje na ovom privatnom sveučilištu, pogledaj ovdje što su nam rekli o svojim iskustvima.

Iz svega navedenog možeš zaključiti kako ne moraš daleko otići kako bi imao kvalitetno visoko obrazovanje slično onom koje možeš dobiti studiranjem na nekim inozemnim fakultetima. Ako te zanima studiranje na Libertasu, prouči njihovu web stranicu, tamo možeš dobiti sve informacije o kolegijima, cijenama studija, prijemnim ispitima, profesorima i brojnim drugim stvarima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap