Pretraga

Sud odbacio tužbu maturanata protiv NCVVO-a: ‘Ako se to ponovi na ovogodišnjoj maturi, postupit ćemo isto’

A- A+

NCVVO je nakon ljetkog roka mature poništio više ispita učenika iz nekoliko škola, zbog sumnje na prepisivanje. Među njima je bilo i šestero učenika Gimnazije Gospić, od kojih su dvojica digla su sudske tužbe protiv NCVVO-a, a sud u Rijeci danas je u cijelosti odbacio njihovu tužbu.

Foto: srednja.hr

Nakon ocjenjivanja ispita državne mature u ljetnom roku 2019./2020., za šestero učenika Gimnazije Gospić Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje (NCVVO) obrazovanja donio je odluku o poništavanju ispita iz matematike.

Tužba maturanata je odbačena

Dvojica maturanata te škole tvrde da nisu prepisali ispit. Protiv NCVVO-a su podigli tužbu, koja je ovog četvrtka u cijelosti odbačena.

– Tužba je odbačena u cijelosti čime je potvrđena radnja Nacionalnog centra i djelatnika Centra, znači naše je postupanje po ovom pitanju bilo u potpunosti ispravno. S time je još i poslana vrlo jasna poruka na nultu stopu tolerancije na nedopuštena ponašanja, čime se Nacionalni centar posebno zalaže kroz izmjene Pravilnika o polaganju državne mature. U konačnici bih rekla da je Hrvatska zemlja znanja i neka tako i ostane, rekla je ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić nakon današnjeg završnog ročišta.

Osim što tvrde da nisu prepisivali, dvojica maturanata smatraju su da NCVVO nije imao valjanih argumenata za donošenje zaključka o postojanju sumnje na moguće prepisivanje. NCVVO je nakon poništenja ispita tvrdio da su tako postupili jer su se maturantima, koji su ispit pisali u istoj prostoriji, podudarali točni i netočni odgovori. Konkretno, imali su identično netočne odgovore bez strukture zadataka. Učenici kojima je ispit poništen omogućeno je ponovno polaganje ispita uz nadzor djelatnika NCVVO-a, ali dvojica maturanata koja su podigla tužbe tu mogućnost nisu iskoristila.

Izdvojeni članak

Maturanti kojima su ljetos poništeni ispiti iz matematike digli tužbu protiv NCVVO-a

Za ovu godinu ništa od strože kazne za masovna prepisivanja

Inače, NCVVO je još u srpnju od Ministarstva obrazovanja zatražio izmjene Pravilnika o provedbi mature, kojim traže strože kazne za prepisivače, posebice kada je riječ o uočenom većem broju prepisivanja u istoj ispitnoj prostoriji ili više njih. Tada bi se utvrdila nezakonitost provedbe ispita te bi NCVVO donio odluku kojom školi ne dopušta provođenje ispita mature u tekućoj i sljedećoj školskoj godini. Za učenike škole u kojoj su utvrđene nezakonitosti, NCVVO bi u sljedećem roku organizirao polaganje ispita, a škola snosila sve troškove provedbe.

No, ove izmjene Pravilnika na snagu neće stupiti u 2021., potvrdilo nam je to nedavno i samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U slučaju da se i ove godine ponove slučajevi u kojima se sumnja na veći broj prepisivanja, NCVVO će postupiti isto kao lani.

– S ovim smo postupanjem pokazali da smo spremni na ovakve situacije i da ćemo, ukoliko se možebitno takvo nešto ponovi i na ovogodišnjoj državnoj maturi, postupiti jednako, rekla je Katavić.

Podsjetimo, osim promjena u kažnjavanju masovnog prepisivanja u školama, NCVVO je tražio i ponovno uvođenje zasebnog minimalnog praga na eseju iz Hrvatskom, čime bi minimalno dvojka na eseju bila uvjet za prolazak čitavog ispita iz Hrvatskog. Ni do te promjene neće doći na ovogodišnjoj maturi.

Sud odbacio tužbu maturanata protiv NCVVO-a: ‘Ako se to ponovi na ovogodišnjoj maturi, postupit ćemo isto’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap