Piliš o tome kako ti treba poduka za polaganje ispita mature? Ne budi panj i prijavi se za besplatne pripreme!

Zimski praznici sve su bliže, a ti još knjige nisi taknuo za maturu. Piliš o tome kako ti treba poduka za polaganje ispita državne mature? Ne budi panj i prijavi se za besplatne pripreme!

Studenti s profesorima na Šumarskom fakultetu

Maturanti ove školske godine mogu iskoristiti priliku za besplatnu poduku i osjetiti dašak atmosfere studiranja na Šumarskom fakultetu. Pripreme uključuju čak po 40 nastavnih sati matematike, fizike, kemije i biologije. Iskusni profesori u dva će ciklusa podučavati predmete koji su potrebni za upis na Šumarski fakultet. Prvi ciklus odvijat će se tijekom zimskih školskih praznika i vikendima od siječnja do travnja, dok će drugi ciklus trajati vikendima od veljače do svibnja i tijekom proljetnih praznika. Šumarski fakultet poziva buduće studente da se prijave za pripreme te tako započnu svoju zelenu studentsku avanturu.

Što se uči na Šumarskom fakultetu

Šumarski fakultet je po mnogočemu poseban, počevši od činjenice da je jedini takav fakultet u Hrvatskoj. Budućim brucošima je na raspolaganju upis na tri preddiplomska studija: Šumarstvo, Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša te Drvna tehnologija. Šumarstvo je grana gospodarstva i znanost koja se bavi uzgojem, njegom, zaštitom i iskorištavanjem šuma. Kada počnete nabrajati sve sastavnice od kojih se šuma sastoji dolazite do kolegija na početku studija.

Na šumarskom odsjeku osim o drveću, uči se i o kukcima, gljivama, vodama i stijenama, ali i kako iz šume iskoristiti drvo i kako šumu zaštititi. Nakon što šumari uzgoje drvo na scenu stupaju stručnjaci drvne tehnologije. Na Drvnotehnološkom se odsjeku osim o drvu kao sirovini uči i o pripremi vlakana za papir i ploče vlaknatice, pripremi iverja za proizvodnju ploča iverica od kojih se kasnije proizvodi namještaj kakav svi danas koristimo. Uči se i oblikovati namještaj i proizvode za graditeljstvo, projektirati ih, konstruirati, proizvesti i naravno dobro prodati.

Praktična nastava na Šumarskom fakultetu

Gdje se obrazuju budući inženjeri šumarstva i drvne tehnologije

Ono što je zanimljivo je i lokacija studiranja koja se s ruba maksimirske šume širi po cijelom parku,  ali tu ne staje već se provodi u svim krajevima Hrvatske. Zahvaljujući nastavno pokusnim šumskim objektima smještenim na Medvednici, u Slavoniji, Gorskom kotaru i Kvarneru, studiranje se rasterećuje od suhoparnih predavanja s katedre i prelazi na mjesto nastanka materije koju proučava – u šumu i drvnoprerađivačke pogone.

Iako se predavanja u učionicama ne mogu izbjeći, studenti terensku nastavu provode i na brojnim drugim lokacijama kao što su šume kojima gospodari tvrtka Hrvatske šume, nacionalni parkovi, parkovi prirode, ali i privatne tvrtke za preradu drva i proizvodnju proizvoda od drva i namještaja. Na mnogim smjerovima studenti na terensku nastavu putuju i izvan Hrvatske!

Kako se uči na Šumarskom fakultetu

Budući studenti koji su skloni istraživačkom radu svoj užitak će pronaći u jednom od brojnih laboratorija Šumarskog fakulteta i to u sklopu nastave, ali i sudjelovanja na projektima. Na Šumarskom fakultetu studentima koji žele istražiti više, uvijek se izlazi u susret. Osim tipičnih laboratorija kakve smo imali prilike vidjeti u crtanim filmovima – s mikroskopom i kemijskim posuđem tu su i laboratoriji s uređajima za koje niste niti znali da postoje – ovdje se studenti upoznaju s novim tehnologijama i istraživačkim granama i razvijaju nove vještine. Najprije naučeno, a potom osmišljeno, bilo da se radi o proizvodima kao što su namještaj od drva ili inovativna rješenja u zaštiti okoliša, studenti nerijetko izlažu na konferencijama i sajmovima.

Terenska nastava Šumarskog fakulteta

Studenti Šumarskog fakulteta materijale za pripremu polaganja ispita, osim u knjižnici fakulteta pronalaze u raznim fakultetskim zbirkama, poput zbirke kukaca, zbirke herbarija, zbirke raznih domaćih i tropskih vrsta drva, ali i u računalnim učionicama gdje će oni koji, osim interesa za prirodu, imaju i veliki IT apetit utažiti glad za stjecanjem novih informatičkih znanja.

Studentski život

Atmosfera na fakultetu je veoma prijateljska i pozitivna, studenti su jedni drugima podrška i motivacija, a mnogi sa studija izlaze bogatiji, osim za znanje i za prijateljstva za cijeli život. Ona se sklapaju na nastavi, učvršćuju na višednevnim terenskim nastavama u slobodne sate uz pjesmu i gitaru, a obogaćuju na izvannastavnim aktivnostima. Mnogi studenti u okviru fakulteta bave se sportom, a tome u prilog ide i postojanje sportske dvorane u sklopu fakultetske zgrade.

Svi oni koji imaju simpatije prema šumi, prirodi ili prirodnim materijalima prepoznat će Šumarski fakultet kao svoj prirodni odabir. Šumarski fakultet svim maturantima želi uspješne pripreme za državnu maturu i rezultate s kojima će upisati željeni fakultet!

Za pripreme se možeš prijaviti preko ove poveznice.

Odgovori