Pretraga

Sutra i preksutra ispite iz materinskih jezika na državnoj maturi pišu nacionalne manjine

A- A+

Sutra i preksutra u sklopu državne mature ispite iz svojih materinskih jezika ispite pišu nacionalne manjine. Ukupno 252 kandidata prijavilo je ispite iz Talijanskoga, Srpskoga i Mađarskoga jezika, dok Češki jezik nije prijavio nijedan kandidat. Talijanski jezik kandidati su mogli odabrati između A i B razine, a iz Srpskog i Mađarskog svi pristupnici pišu jednaki ispit.

Foto: Pinterest

Izdvojeni članak

Maturantima na testu iz hrvatskog jezika A razine gramatika puno lakša nego književnost

Sutra u 9 sati svi kandidati nacionalnih manjina pisati će esej na materinskom jeziku, a u petak, 17.lipnja, također u 9 sati pristupnike očekuje drugi dio ispita, odnosno poznavanje jezika i književnosti. 

I dok ispit iz Češkoga jezika nije prijavio nijedan kandidat, Talijanski jezik na A razini prijavilo je 62 kandidata, a na osnovnoj razini ispitu bi trebalo pristupiti 68 prijavljenih. Srpski jezik prijavilo je ukupno 115 kandidata, a ispit za ispit iz Mađarskog prijavilo se svega sedam kandidata. 

Višu razinu za Talijanski jezik prijavilo je najviše gimnazijalaca, njih 46. Iz strukovnih škola njih petnaest, a tek jedan ostali kandidat pisat će A razinu. Na osnovnoj razini situacija je obrnuta. B razinu prijavilo je najviše Talijana iz stukovne škole dok je 28 njih iz gimnazije. 

Talijanski Jezik (Materinski Jezik)

Izdvojeni članak

B razina podijelila maturante: jedni pod šokom, drugima lagano, a treći igrali brojalicu

Najviše kandidata za Srpski jezik ima iz strukovnih škola. Njih 59, a 56 pripadnika srpske nacionalne manjine dolazi iz gimnazije. 

Srpski Jezik (Nacionalne Manjine)

Izdvojeni članak

[VIDEO] Maturanti pitali proročicu koje će djelo biti na eseju iz hrvatskog

Tek sedmero kandidata prijavilo je ispit iz Mađarskoga jezika. Troje pristupnika iz gimnazijskog odjeljenja i četvero kandidata iz strukovnih škola. 

Mađarski Jezik (Nacionalne Manjine)

Sutra i preksutra ispite iz materinskih jezika na državnoj maturi pišu nacionalne manjine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap