Sutra istječe važan rok za pristupnike maturi: Ne dozvolite si da platite svoj nemar

Do 14. svibnja (uključujući i taj dan) pristupnici ljetnom roku državne mature, mogu odjaviti prijavljene ispite.

Foto: srednja.hr

Na različit to način čine ovogodišnji maturanti i ostali pristupnici:

1. Učenici koji ove školske godine završavaju četvrti/peti razred u srednjim školama u  Republici Hrvatskoj ispite odjavljuju u svojim školama, na način da se jave ispitnome koordinatoru u školi, koji će ih uputiti u daljnje postupanje.

Za prolazak ispita iz Hrvatskog maturanti više neće morati dobiti dvojku iz eseja

2. Ostali pristupnici javljaju se Centru putem e-maila: odjava@ncvvo.hr  nakon čega će dobiti naputak o daljnjim postupcima.

Premda ovogodišnji maturanti ne plaćaju pristupanje ispitima na ljetnom roku državne mature, u jednom slučaju bi bili dužni podmiriti troškove ispita.

– Ako se ispit ne odjavi u određenome roku i ne prilože dokazi o opravdanosti izostanka u propisanim rokovima, smatra se da je iskorišten ispitni rok, a učenik je obvezatan platiti naknadu za troškove toga ispita, stoji u Priručniku za prijavu ispita državne mature.

Dakle ako se do 14. svibnja ne odjavi ispit, ipak mu se može opravdano ne pristupiti. Za to je potrebno izvijestiti Školsko ispitno povjerenstvo o razlozima nepristupanja, najkasnije u roku od 24 sata od početka ispita.

Dokazi o opravdanosti izostanka moraju se dostaviti Školskome ispitnom povjerenstvu u roku od 3 dana nakon održanoga ispita.

Opravdani razlozi konkretno za kašnjenje s odjavom ispita se ne navode, a oni za zakašnjele prijave se mogu vrlo široko tumačiti jer su u Priručniku za prijavu ispita državne mature navedeni ovako:

– teži zdravstveni problemi u razdoblju trajanja prijava ispita

– smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća

– drugi opravdani razlozi.

_______________________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

 

Odgovori