Pretraga

Sutra je važan dan: Kreću prijave fakulteta u 2022., ove datume ne smijete zaboraviti

A- A+

I dok su prijave predmeta mature započele već početkom prosinca prošle godine, prijave studijskih programa maturantima i drugima koji ove godine žele upisati studij bit će omogućene od utorka, 1. veljače. Studijski programi se, ako to drugačije nije odlučilo visoko učilište, mogu prijavljivati sve do objave konačnih rezultata mature.

indeks

Indeks studenata Sveučilišta u Zagrebu | foto: srednja.hr

Ovaj utorak važan je dan za tridesetak tisuća kandidata koji u 2022.  godine žele upisati studij. Kako je predviđeno kalendarom Središnjeg prijavnog ureda, 1. veljače u 9 ujutro započet će prijave studijskih programa u sustavu Postani student. Maturanti se u sustav prijavljuju istim podacima pomoću kojih su se prijavljivali kod odabira ispita koje će pisati na maturi.

Većina studija može se prijavljivati do objave konačnih rezultata mature

U pravilu, prijave studijskih programa traju sve do kraja ljetnog roka mature, do objave konačnih rezultata. Ove godine je to 18. srpnja. Do tog dana do 13:59 sati maturanti i drugi kandidati mogu prijaviti studij, mijenjati poredak na listi ili brisati studijske programe. Treba naglasiti da fakulteti mogu odrediti i ranije rokove prijava studija, što je obično slučaj s onima za koje se polaže dodatan prijemni ispit.

Zato bi maturanti trebali redovito pratiti internetske stranice fakulteta koje žele upisati, kako ne bi propustili neki bitan rok. Prilikom procesa prijava maturantima može biti vrlo koristan naš alat kalkulator bodova za upise na studije, kojeg možete isprobati na poveznici.

Konačne liste upisa na studijske programe maturanti će moći vidjeti isto 18. srpnja, prema trenutno važećem rasporedu Središnjeg prijavnog ureda, iza 15 sati.

Izdvojeni članak

Pazite da ih ne propustite: Objavljeni svi važni rokovi za one koji upisuju faks u 2022.

Prije konačnih, bit će objavljene orijentacijske i privremene liste

Prije toga, 30. travnja objavljuju se orijentacijske liste, dok će 11. srpnja iza 14 sati biti objavljene privremene rang-liste za upis na studijske programe. Detaljni kalendar s rokovima vezanima uz ovogodišnje upise na fakultete možete pronaći na linku.

Kada je riječ o samom procesu državne mature, podsjećamo da prijave ispita traju još do 15. veljače. Nakon toga maturanti će moći u naknadnom roku prijavljivati ispite samo uz opravdane razloge, primjerice bolesti za vrijeme redovnog roka prijava, smrti u obitelji i slično. Maturantima nastava traje do 25. svibnja, a prvi ispiti pisat će se već 31. svibnja, kada se polažu ispiti materinskih jezika nacionalnih manjina. Prijevremeni rezultati mature bit će objavljeni već 11. srpnja, rok za prigovore trajat će dva dana, a konačne rezultate učenici će dobiti 18. srpnja. Raspored ispita mature možete vidjeti ovdje.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise na fakultete možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Copy link
Powered by Social Snap