Pretraga

Sutra je važan dan za maturante, izlaze orijentacijske rang-liste za upise na fakultete

A- A+

Još od 1. veljače maturanti u sustavu Postani student odabiru studije koje planiraju upisati, njih deset, poredanih tako da su oni koje najviše žele upisati prvi na listi prioriteta. Kako trenutno stoje na listi za upise, vidjet će već ovog petka, kada izlaze orijentacijske rang-liste.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

U petak će maturanti i drugi kandidati koji su u sustavu Postani student prijavili studije, dobiti uvid u orijentacijske rang ljestvice za upis studijskih programa u 2022. Ključna stvar koju treba naglasiti jest da je stanje na njima privremeno, jer maturanti još uvijek nisu pisali ispite mature niti polagali prijemne ispite za one studije koji to uvjetuju.

– Rang-liste kandidata po studijskim programima formiraju se računalnim algoritmom koji za svakoga kandidata pronalazi studij na kojemu može ostvariti pravo upisa, u ovisnosti o postavljenim prioritetima. Sve do trenutka objave konačnih rang-lista, stanje na rang-listama smatra se privremenim. Ogledne rang-liste su one koje se objavljuju prve i na njima se nalaze svi kandidati koji su prijavili studijski program. Kandidat se nakon svakoga sljedećeg periodičkog obnavljanja rang-lista može pojaviti na nekoj drugoj rang-listi ili nestati s rang-liste ovisno o tome jesu li drugi kandidati za iste studijske programe mijenjali svoje liste prioriteta, stoji na službenoj web stranici Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a, studiji.hr.

Izdvojeni članak

Za maturante gotova probna matura, trećaši pišu i nakon praznika: Okušajte se u zadacima koje su rješavali

Svaki kandidat može vidjeti svoj plasman samo na onoj rang-listi na kojoj bi u određenom trenutku ostvario pravo upisa te na onim rang-listama koje se na njegovoj listi prioriteta nalaze na višim pozicijama od onog studijskog programa na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa, dodatno je naglašeno.

Prijave studijskih programa započele su 1. veljače, a maturanti imaju još dovoljno vremena da se predomisle oko svoje liste prioritetnih studija. U pravilu se novi studijski programi mogu dodavati, brisati ili se njihov poredak u Postani student može mijenjati sve do objave konačnih rezultata mature, što je ove godine 18. srpnja do 13:59 h. No, visoka učilišta mogu odrediti i ranije rokove prijave, što je obično slučaj s onima koji provode neku vrstu prijemnog ispita. Sve važna rokove upisa na fakultete možet

Prema kalendaru NCVVO-a, prvi ispiti polažu se 31. svibnja, a riječ je o ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina. Tog se dana piše test iz jezika i književnosti, a dan kasnije i esej.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2022. i u grupi Maturanti 2021./2022. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Sutra je važan dan za maturante, izlaze orijentacijske rang-liste za upise na fakultete
Share via
Copy link
Powered by Social Snap