Pretraga

Sutra maturanti pišu povijest na maturi: Evo što vas očekuje u 120 minuta pisanja

A- A+

Četvrtkom ulazimo u četvrti dan pisanja ovogodišnje državne mature. Osim fizike, maturante sutra očekuje ispit iz Povijesti. Na ovogodišnji ispit prijavilo se 1390 kandidata, od toga 638 maturanata, 513 strukovnjaka te 239 ostalih kandidata. I dok se primjerice na ovogodišnji ispit iz Likovne umjetnosti prijavilo više kandidata nego lani, ispit iz Povijesti broji manji broj prijavljenih u odnosu na lani. Njih 174 manje. 

Točno u 14 sati maturanti i ostali kandidati koji su prijavili ispit iz povijesti na ovogodišnjoj državnoj maturi kreću s pisanjem ovog izbornog predmeta. Ispit na državnoj maturi iz Povijesti obuhvaća gradivo
koje se redovitim učenjem obradi do kraja četvrtoga
razreda gimnazije.

Lani najviše trojki

Na prošlogodišnji ispit državne mature iz Povijesti izašlo je najviše maturanata opće gimnazije, a slijede ih maturanti iz ekonomske škole i poslovne adminstracije.

Najčešća ocjena iz Povijesti prošle godine bila je ocjena dobar dok je odličnu ocjenu i na ovom ispitu dobilo najmanji broj kandidata na ispitu. Nijh 35. Donji pragovi ocjena lanjskog ispita u odnosu na preklanjski ostali su nepromijenjeni za nedovoljnu ocjenu međutim za ocjene dovoljan, dobar, vrlo dobar i odličan porasle su za nekoliko posto. 

Donji pragovi ocjena iz Povijesti lani i pretprošle godine

Izdvojeni članak

Ovogodišnji ispit iz likovne umjetnosti na maturi bio je teži od prošlogodišnjeg

120 minuta za 80 zadataka

Sutrašnji ispit piše se 120 minuta bez pauze, a u dva sata prijavljeni kandidati riješavat će ukupno osamdeset zadataka koji između ostalog uključuju zadatke višestrukog izbora, kratkoga odgovora, kronologije te zadaci uz polazni materijal koji se odnosi na tekst, sliku, povijesni zemljovid, povijesni izbor ili fotografiju. 

Ispituju se sadržaji iz opće i nacionalne povijesti od
pretpovijesti do suvremenoga doba podijeljeni u četiri
područja ispitivanja: Uvod u povijest, pretpovijest i stari vijek, srednji vijek i novi vijek do početka XVIII. stoljeća, novi vijek u XVIII. i XIX. stoljeću te svijet XX. i XXI. stoljeća. 

Kako bi bili što bolje pripemljeni, prema ispitnom katalogu kandidate se savjetuje da osim udžbenika iz Povijesti propisanih od strane nadležnog Ministarstva odobrenih tijekom protekloga četverogodišnjega razdoblja, temeljno prouče popis obrazovnih ishoda u ispitnom katalogu te riješe ogledne primjera ispita.  

Mi vam savjetujemo da uz navedeno pokušate riješiti kvizove iz povijesti koje smo pripremili za vas. Kvizovi se nalaze ovdje.

Sutra maturanti pišu povijest na maturi: Evo što vas očekuje u 120 minuta pisanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap