Pretraga

Sutra počinje jesenski rok državne mature: Ovo su 3 ključne stvari koje trebate znati

A- A+

Sutra službeno započinje jesenski rok državne mature. Tom smo prilikom za nešto više od pet tisuća kandidata, koliko će ih u naredna dva i pol tjedna pristupiti ispitima mature, pripremili tekst s ključnim stvarima i datumima koje uoči mature trebaju znati.

državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Sutra službeno započinje drugi, jesenski rok državne mature, a ispitima će u ovom roku ukupno pristupiti 5.252 pristupnika. Ovo je xy ključnih stvari o jesenskom roku.

Koji su važni datumi?

Jesenski ispitni rok započinje 18. kolovoza, ispitima iz Francuskog i Vjeronauka. Engleski jezik piše se 23. kolovoza, Matematika 25. kolovoza, test iz Hrvatskog 30. kolovoza, a esej 31. kolovoza. Jesenski rok završava 3. rujna ispitima iz Informatike i Filozofije. Privremeni rezultati izlaze 8. rujna, a konačni 15. rujna. Čitav raspored ispita u jesenskom roku nalazi se ovdje.

Prijave studijskih programa u jesenskom roku traju do 16. rujna u 14:59h. Do tada maturanti mogu dodavati studije na listu, brisati ih s nje ili mijenjati poredak studija, a iznimka su fakulteti koji su odredili ranije rokove prijave. To su obično oni koji provode prijemne ispite, poput Medicinskog, KiF-a ili Veterinarskog.

Izdvojeni članak

Kalendar državne mature u školskoj godini 2020./2021.

Što se najviše polaže?

Tu prednjače strukovnjaci kojih je od tog broja čak 3.633. Na drugi rok izlazi i 642 gimnazijalaca, ali i 977 kandidata koji ove godine nisu maturanti. Najveći broj kandidata izlazi na ispit osnovne razine Matematike, koju je prijavilo 1.963 kandidata. Od izbornih predmeta, kao i na ljetnom roku, najveći broj prijava ima Fizika, i to 366.

Na kojim je faksevima ostalo mjesta?

Na brojnim je fakultetima nakon provedenih ljetnih upisa ostalo upražnjenih mjesta. Začudilo je da se to ove godine dogodilo i traženim fakultetima poput zagrebačke Medicine. Ako ti fakulteti odluče provesti jesenski rok upisa, to znači da još uvijek imate šanse upisati ih, nakon što riješite ispite mature u narednim tjednima. Cijeli popis fakulteta na kojima je ostalo mjesta možete vidjeti ovdje, a putem sustava Postani student možete provjeriti i jesu li otvorene prijave za pojedini studij u jesenskom roku.

Sutra počinje jesenski rok državne mature: Ovo su 3 ključne stvari koje trebate znati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap