Pretraga

Sutra se na maturi polažu Informatika i Psihologija: Možete li riješiti neka od težih pitanja s prošlih ispita?

A- A+

U petak se državnoj maturi polažu dva predmeta s većim brojem prijava. Psihologiju će pisati 3.096 maturanata, a Informatiku je prijavilo njih 2.631. Jedan od najboljih načina pripreme i ponavljanja za ispite je rješavanje ispita koji su provedeni prijašnjih godina. Izdvojili smo neka od težih pitanja koja su se pojavljivala na prijašnjim ispitima iz Psihologije i Informatike.

Foto: srednja.hr

Osim dostignute razine znanja i kompetencija, ispitom iz Psihologije na maturi provjerava se povezivanje i primjena znanja iz više područja. Sam ispit sadržavat će 45 zadataka podijeljenih u četiri cjeline. Riječ je o zadacima kratkog i produženog odgovora te zadacima višestrukog izbora. Za njihovo rješavanje maturanti će na raspolaganju imati maksimalno 80 minuta, a ukupno se na ispitu može ostvariti najviše 76 bodova.

U ispitu iz Informatike podjednako će biti zastupljena područja poznavanje građe i načela rada računala te algoritamski način rješavanja problema i programiranje, oba čine 40% udjela u bodovima. Preostalih 20% u bodovnom udjelu čini osnove upotrebe računala i primjenskih programa. Ispit je sačinjen od ukupno 36 zadataka za čije rješavanje je određeno maksimalno 100 minuta. Ni ove godine maturantima za rješavanje računskih zadataka neće biti dozvoljeno koristiti džepno računalo. Maksimalan broj bodova koje pristupnici mogu ostvariti na ovom ispitu je 50.

Za ponavljanje smo izdvojili neka od težih pitanja s oba ispita. Riječ je o pitanjima koja su se pojavljivala prijašnjih godina, a u sustavu kvizovi.srednja.hr imaju najvišu ocjenu težine temeljem odgovora većeg broja korisnika. Za odgovaranje je potrebna samo registracija u sustav kvizovi.srednja.hr.

Psihologija

Informatika


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Sutra se na maturi polažu Informatika i Psihologija: Možete li riješiti neka od težih pitanja s prošlih ispita?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap