Pretraga

Sveučilišta u Nizozemskoj: Nema ‘bubanja’ gradiva, a teorijsko znanje primjenjuje se u praksi

Studiranje u Nizozemskoj u mnogočemu se razlikuje od studiranja u Hrvatskoj, zbog čega neki srednjoškolci razmišljaju o odlasku na studij upravo u ovu zemlju. Pri odabiru pravog studija i programa našim mladima pomaže obrazovna agencija Integral Edukacijski Programi, a između ostalih, imaju i suradnju s HZ University of Applied Sciences te s NHL Stenden University of Applied Sciences.

HZ University of Applied Sciences / Foto: PR

Obrazovna agencija Integral Edukacijski Programi bavi se savjetovanjem o studiranju u inozemstvu, što uključuje i besplatnu pomoć pri upisu na sva njihova partnerska sveučilišta u inozemstvu. Dobra vijest jest je i ta da surađuju s više izvrsnih nizozemskih sveučilišta, za koje je karakteristična kombinacija teorije i prakse, što našim sveučilištima često nedostaje. Predstavit ćemo dva sveučilišta iz perspektive hrvatskih studenata koji su trenutno na studiju u Nizozemskoj.

HZ – ‘Gdje su studenti važni’

HZ University of Applied Sciences (HZ UAS) nalazi se na sjeverozapadu zemlje u turističkom gradu Vlissingenu smještenom na obali. Posljednjih sedam godina ovo sveučilište nalazi se u top tri sveučilišta primijenjenih znanosti (UAS) u Nizozemskoj. Slogan sveučilišta je “Where students matter“, što pokazuje njihov odnos prema studentima koji su im veoma važni te im je stalo do toga da od njih naprave vrhunske stručnjake u svojim područjima.

Studijski programi

HZ nudi ove International Bachelor’s programe:
International Business, Tourism Management, Chemistry/Life Science, Water Management, Civil Engineering, Logistics Engineering, Industrial Engineering and Management.
Programi traju 4 godine, ali za odabrane i ambiciozne studente postoji mogućnost završavanja istih u samo 3 godine.

Potpuno novi Master program je River Delta Development, a traje 3 semestra. To je program zaštite okoliša s fokusom na učinke i rješenja za globalno zatopljenje.

Na HZ UAS-u studira oko 5 tisuća studenata (za usporedbu, na zagrebačkom sveučilištu studira ih oko 70 tisuća). Upravo zbog toga, prednost HZ Sveučilišta je studiranje i učenje u malim grupama i problem-based učenje. Naime, studiji su uglavnom podijeljeni na 50 posto rada na satu te 50 posto grupnog rada i istraživanja.

To potvrđuje i Ivan Mandić, Hrvat koji studira na ovom sveučilištu. On kaže da klasičnog “štrebanja” i “bubanja” tamo nema, već je važno razumjeti da bi se predmet mogao položiti.

– U usporedbi s hrvatskim fakultetima i sveučilištima, na HZ UAS ima puno više praktičnog rada i primjenjivanja znanja koje se nauči u učionicama u praktičnom radu npr. analizi poslovnih slučajeva iz velikih kompanija i rješavanja problema u njima. To vrijedi za sve smjerove od International Businessa do Chemistry programa, kaže Ivan.

Obavezna praksa nakon koje se studenti zapošljavaju

Osim toga, veliki se naglasak stavlja na stručnu praksu koju studenti obavljaju za vrijeme studija. Svi internacionalni studenti mogu provesti dva ili tri semestra na razmjeni te spomenutu praksu također mogu odraditi u inozemstvu.

Praksa je obavezna, a odrađuje se u nekoj od kompanija koju student sam izabere uz pomoć fakulteta. Nije rijetkost da se studenti nakon prakse i zaposle u istoj kompaniji.

Lukas Galogaza studira Tourism Management na HZ Sveučilištu i kaže da kao najveću prednost studiranja u inozemstvu vidi izlaženje iz zone komfora u svakom smislu.

– Okolina te prisili da se razvijaš puno brže nego ako ostaneš doma. Velika prednost je puno razvijenije školstvo s kojim puno više naučiš i samim time vrijediš puno više na tržistu rada, rekao nam je Lukas.

NHL Stenden – rješavanje problema iz stvarnog svijeta

NHL Stenden sveučilište također se nalazi u top tri sveučilišta primijenjenih znanosti u Nizozemskoj, a može se istaknuti po tome što ima najveći Hotel Management School u Europi. Njihovi kampusi nalaze se u raznim nizozemskim gradovima: Leeuwarden, Emmen, Meppel, Groningen. Osim toga imaju kampuse i u drugim dijelovima svijeta gdje studenti često odlaze na razmjenu u Qatar, Bali, Thailand ili Južnoafričku Republiku.

Bachelor programi koje nude su različiti:

Screenshot: International Course Magazine NHL Stenden

Stenden sveučilište nudi i jedinstveni edukacijski koncept koji se zove design-based učenje. To znači da studenti dobiju zadatak riješiti neki stvarni problem povezan s njihovom budućom profesijom kojeg moraju riješiti. I na ovom sveučilištu studentima se nudi plaćena stručna praksa koju mogu odraditi gotovo bilo gdje u svijetu.

Zanimljivo je i da Sveučilište posjeduje svoj hotel s 4 zvjezdice kojeg u potpunosti vode studenti Hotel Managementa, a za studente s medijskih programa Sveučilište ima i svoj medijski studio.

Nastava je zanimljiva, a teorijsko znanje se primjenjuje

Aleksandra Mišljenović studentica je druge godine International Hospitality Managementa na ovom sveučilištu i potvrđuje da je jako dobro opremljeno.

– Sveučilište je moderno i jako dobro opremljeno. Ima odličnu veliku knjižnicu i prostorije za učenje. Po cijelom sveučilištu su računala koje studenti mogu slobodno koristiti. Kantina se sastoji od zdrave hrane iz cijelog svijeta te imamo i kafić i snack bar u sklopu sveučilišta. Nastava je vrlo zanimljiva, ne trpaju nas tonama teorije. Za cijelu godinu potrebne su 2, 3 knjige. Nastava je sastavljena od predavanja, vježbi (workshops) i PBL- Problem based learning. PBL je koncept koji učenicima daje konkretne probleme iz ugostiteljstva koji se rješavaju u grupama. PBL kronološki prati predavanja te je odlična pomoć za učenje. Meni je osobno lakše zapamtiti konkretna rješenja za konkretne probleme, na taj način nas “tjeraju” da primijenimo teoretsko znanje, objašnjava Aleksandra.

Dodaje da raspored nije pretrpan.

– Vremena za druženje i izlaske itekako ima, a ima i vremena za neki studentski poslić, kaže ona.

Naime, od 2018. godine radna dozvola hrvatskim studentima više nije potrebna tako da je puno lakše naći posao u Nizozemskoj. Također, znanje nizozemskog jezika nije nužno jer u Nizozemskoj gotovo svi odlično govore engleski. 

________________________________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native studije portala srednja.hr i agencije Integral Edukacijski Programi.

Sveučilišta u Nizozemskoj: Nema ‘bubanja’ gradiva, a teorijsko znanje primjenjuje se u praksi
Copy link
Powered by Social Snap