Svi studenti ovog faksa dobivaju stipendiju: Iskoristi priliku i upiši se!

Stipendija prosječnom studentu znači puno toga, najviše zato što znatno olakšava studiranje. I dok postoji puno različitih natječaja i kriterija za dobivanje stipendija svih vrsta, studenti jednog faksa dobivaju stipendiju samim upisom. Naime, Sisačko-moslovačka županija je novom odlukom odlučila svim studentima upisanim na redovni studij Metalurgije u ak. god. 2019/20 dodijeliti stipendiju od 8.400 kuna. I što je najbolje od svega, još uvijek se stigneš upisati!

Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Sisačko-moslovačka županija donijela je odluku kako svim redovnim studentima Metalurgije na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje stipendiju od 8.400 kuna, raspodijeljenu na 12 mjeseci. To znači da svaki redovni student Metalurgije mjesečno dobiva 700 kuna, a to pravo se prenosi do kraja fakultetskog obrazovanja ako se svaka upisana godina završi u roku.

Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu nalazi se u Sisku, a izvodi preddiplomske sveučilišne studije Metalurgije i Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš te preddiplomski stručni studij Ljevarstva. Na studijskom programu Metalurgija moguće je birati između dva smjera – Metalurško inženjerstvo i Industrijska ekologija.

Što je uopće metalurgija?

Metalurgija je znanost, grana inženjeringa, koja se bavi proizvodnjom metalnih legura, odnosno oblikovanjem, oplemenjivanjem, kao i proučavanjem strukture, sastava i svojstava metala. Moderna metalurgija se danas bavi dizajnom, razvojem i karakterizacijom materijala, od onih koji nas svakodnevno okružuju, do onih posebnih koji se koriste za automobilsku ili svemirsku industriju. S druge strane, Industrijska ekologija bavi se preradom i zbrinjavanjem metalnih metala i otpada iz proizvodnje.

GIFA sajam ljevarstva i metalurgije 2019. | foto: Facebook Metalurški fakultet

Gdje rade diplomirani metalurzi?

Po završetku Metalurškog fakulteta prvostupnici i magistri inženjeri mogu se zaposliti u poduzećima metaloprerađivačke industrije kojih u Hrvatskoj ima stotinjak. Djelatnosti kojima se mogu baviti su poslovi u metaloprerađivačkoj industriji i obrazovanju, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom, sanaciji okoliša, građevinarstvo i dr. Isto tako, podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju kako se nakon završetka faksa studenti zapošljavaju u roku od 3 mjeseca.

Bivši studenti Metalurškog po završetku faksa pronašli su posao u tvrtkama kao što su ABS u Sisku, TPK Zavod u Zagrebu, TŽV Gredelj u Zagrebu, MIV u Varaždinu i brojnim drugim tvrtkama, te u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokom obrazovanju, kao i u državnim službama.

Kako izgleda studiranje?

Studentske grupe na Metalurškom fakultetu su male, što za studente znači izravan pristup nastavnicima i istraživačkoj opremi, stjecanje dodatnih znanja, komunikacijskih i poslovnih vještina kroz aktivno sudjelovanje u aktivnostima cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja.

Prije početka nastave na 1. godini preddiplomskog studija organizira se Pripremni semestar iz kolegija kao što su matematika, fizika i kemija, kako bi se ujednačilo znanje svih studenata i prilagodilo zahtjevima studija.

Tijekom studija organiziraju se brojne stručne posjete i terenska nastava u različita poduzeća i industrije koje se bave metalurgijom, a sve kako bi se studenti što bolje upoznali s onim što ih čeka nakon što završe studij. Također, tu su i stručne prakse, organizacijske aktivnosti i studentska sekcija kroz koje studenti mogu steći nova poznanstva, pronaći nove interese ili razviti poslovnu komunikaciju.

Upiši se!

Ako si još uvijek u potrazi za faksom po svojoj mjeri, možda je Metalurški fakultet baš za tebe. Više informacija o samom faksu možeš dobiti na njihovoj web stranici ili na Facebooku.

Terenska nastava studenata Metalurgije | foto: Facebook Metalurški fakultet

Odgovori