Pretraga

Test za najvažnije ljudsko zanimanje: Imaš li sve što je potrebno?

A- A+

Koje bi to moglo biti najvažnije ljudsko zanimanje? Što je to bez čega čovjek ne može provesti dan? Naravno, riječ je o hrani i piću, odnosno o proizvodnji hrane. Uz sav znanstveni i tehnološki razvoj koji danas imamo, proizvodnja hrane nikad nije bila veća, a mogućnosti unutar ovog procesa raznovrsnije. Ako te zanima učenje i usavršavanje u ovom području, pokušaj riješiti naš test kako bi saznao jesi li spreman za to.

Facebook: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Agronomski fakultet u Zagrebu pravo je mjesto za sve one koje interesira razvoj u STEM području, a koji žele učiti o proizvodnji hrane, uređenju krajobraza i zaštiti okoliša. Ovaj faks ove godine slavi 100. rođendan, a u toj stoljetnoj tradiciji razvili su se u instituciju koja drži devet preddiplomskih studija, 15 diplomskih studija, tri poslijediplomska specijalistička studija te jedan poslijediplomski doktorski studij. Uz to, unutar fakulteta postoji 28 zavoda, 31 laboratorij i 7 pokušališta, zbog čega studenti tijekom studiranja imaju velikog doticaja s praktičnim radom.

Kako bi bio siguran je li ovaj studij baš za tebe, osmislili smo test za tebe. Naime, ukoliko se slažeš s više od pola navedenih tvrdnji, utoliko je studiranje na Agronomskom faksu baš za tebe. Uz svaku tvrdnju nalazi se i studijski program na kojem možeš razviti svoj potencijal do kraja.

1. Poznate su ti fraze poput ‘održivo gospodarenje prirodnim resursima’, ‘zelena ekonomija’, ‘permakultura’ i ‘eko-hrana’? Ti si jedan od onih koji zastupaju food safety načela i smatraš kako se u Hrvatskoj još puno toga može napraviti za poboljšanje odnosa ljudi s prirodom? Ekološka poljoprivreda je smjer za tebe!

2. Možda nemaš svoj vlastiti vrt, ali u sobi imaš više od dvije biljke o kojima voliš brinuti. Vjerojatno te biljke imaju i svoja imena. Znaš što paše fikusu i koliko vode treba kaktusu, a uočio si i kako reagiraju na Mozarta, a kako na Bacha. Možda je Hortikultura smjer baš za tebe!

3. Kreativan si i voliš crtati, a uz to imaš i dobro oko za detalje? Imaš u glavi sto ideja kako bi se mogli urediti razni parkovi, a najviše te zanima suradnja prirode i čovjeka u arhitektonskom smislu. Jesi li ikad razmišljao o Krajobraznoj arhitekturi?

4. Volio bi se usavršavati u više disciplina i ne bi htio raditi dosadan i ujednačen posao? Uz to si siguran da želiš raditi sa životinjama, a možda i u mesnoj industriji? Smjer Animalnih znanosti je onda baš za tebe!

5. U društvu ti si taj koji skuplja novce i koji zna na koji način za najmanje novaca dobiti najviše (hrane ili cuge)? Osim što si dobar s financijama, misliš da bi ti od ruke išlo i vođenje proizvodnje i prodaje te bi u budućnosti volio biti na nekoj rukovodećoj poziciji? Možda bi Agrarna ekonomika bila baš za tebe.

6. Tijekom osnovne škole najviše si uživao u pokusima poput klijanja graha, a često si i sam doma sadio neke sjemenke i s iščekivanjem očekivao što će izaći? Takvi hobiji mogu postati posao uz studij Biljnih znanosti.

7. Tip si osobe koja voli rješavati naizgled teške zadatke i nije ti problem pronalaziti kreativna rješenja? Uz to, gotovo si siguran da želiš raditi u proizvodnji hrani? Ono što navedene dvije tvrdnje spaja je smjer Agroekologija, koji bi mogao biti pravi izbor za tebe.

8. Mama ti uvijek prepušta sadnju pšenice prije Božića jer može biti sigurna da će tebi sigurno uspjeti? A to je zato što si posebno pedantna osoba i razumiješ da se o svakom živom biću treba odnositi s poštovanjem. Iz tog razloga i svaka biljka koju posadiš procvate. Studijski smjer za tebe je Fitomedicina!

9. Kao mali si se volio igrati s  traktorima i drugim strojevima? Još uvijek te fasciniraju veliki strojevi koji ljudima olakšavaju posao? Ako je tvoj odgovor da, svoje interese možeš ostvariti na smjeru Poljoprivredna tehnika!

Ako si na više od pola tvrdnji odgovorio potvrdno, Agronomski fakultet je mjesto za tebe! Od krajobrazne arhitekture do hortikulture i fitomedicine, izbor studijskih programa je zaista velik i svatko može pronaći nešto po svojoj mjeri.

Više o ovom fakultetu možeš pronaći na njihovom web mjestu te na njihovoj Facebook stranici.

Copy link
Powered by Social Snap