Pretraga

Trebate li još puno pripreme za maturu iz Kemije? Pitanja poput ovih mogu se naći u ispitu, probajte ih riješiti

A- A+

Kemiju kao izborni ispit na državnoj je maturi za ovu školsku godinu prijavilo oko četiri tisuće maturanata. I ove godine svi pristupnici maturi mogli su rješavati probne ispite koje je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio na svojoj web stranici. Mi smo izdvojili deset pitanja s probnog ispita iz Kemije, pokušajte ih riješiti.

kemija državna matura 2022 (1)

Foto: srednja.hr

Nastavljamo s kvizovima vezanim uz zadatke s ovogodišnje probne mature, a na red je došao onaj iz Kemije. Ispit je to koji je, barem u redovnom roku prijava ispita mature, prijavilo oko četiri tisuće kandidata. Prema ispitnom katalogu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispitom iz Kemije provjerava se razina stečenoga znanja i razumijevanja unutar triju temeljnih kemijskih koncepata – tvari, promjene i procesi te energija.

Ispit iz Kemije na maturi sastoji se od dviju ispitnih cjelina, od kojih prva sadrži 35 zadataka, a druga 12, dakle ukupno ih je 47.  Za rješavanje ispita maturanti imaju ukupno 180 minuta, a na njemu mogu ostvariti najviše 70 bodova, odnosno na svakoj ispitnoj cjelini po 35.

U nastavku smo izdvojili deset pitanja s ovogodišnje probne mature iz Kemije, koliko ih možete riješiti točno?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Za otkrivanje točnih odgovora kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.

kemija državna matura 2022 (1)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap