Pretraga

Trebate li pisati novu maturu iz Hrvatskog ako ste je već položili, a u 2023. upisujete faks? Evo odgovora

A- A+

Ove godine na državnu maturu iz Hrvatskog uvode se najveće promjene otkako se provode ovi ispiti. Među ostalim više nema dviju razina ispita, što je pomalo zbunilo kandidate koji ove godine upisuju studij, a ne polažu maturu jer su je položili ranijih godina. No, ne moraju strahovati – iz Ministarstva potvrđuju da maturu iz Hrvatskog ne moraju ponovno polagati.

nastavnice gledaju u ispit hrvatskog jezika na maturi

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Protekle srijede započele su ovogodišnje prijave studija u sustavu Postani student, a do 15. veljače maturanti mogu prijavljivati ispite državne mature. Jedno od češćih pitanja kandidata koji su maturu položili ranijih godina, a u 2023. ono je moraju li ponovno polagati maturu iz Hrvatskog.

Naime, za ovu je godinu taj ispiti ‘doživio’ veće promjene u odnosu na ranije godine – među ostalim više ne postoje dvije razne ispita. Uz to prva ispitna cjelina je čitanje, književnost i hrvatski jezik, drugu čini sažetak teksta koji maturanti moraju pisati dok je treća cjelina školski esej. Odgovor na pitanje kandidata potražili smo  u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Središnjem prijavnom uredu.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

– Kandidati koji su prošlih godina položili ispit iz Hrvatskog jezika ne moraju ponovo polagati taj ispit. Na javno objavljenim uvjetima upisa vidljivo je kako visoka učilišta vrednuju stare rezultate iz ispita Hrvatski jezik, tako da kandidati mogu točno vidjeti vrednuje li se B ili A razina prethodno položenog ispita, odgovaraju nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Uzmimo za primjer par studija. U sustavu Postani student kod pojedinačnih studija, odmah ispod tablice možete vidjeti podatak o tome što vam se vrednuje za upis ako ste maturu pisali prije 2022./2023. Tako je, primjerice, za studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu navedeno da ‘visoko učilište priznaje i rezultat više (A) razine ispita iz Hrvatskog jezika postignut prije šk. god. 2022./2023.’, a za studij elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na FER-u navedeno je da se priznaje i rezultat osnovne (B) razine ispita iz Hrvatskog jezika postignut prije ove školske godine.

Ispod tablice obveznih predmeta navedeno je koja se razina Hrvatskog traži od pristupnika koji su maturu položili ranijih godina|screenshot: Postani student

nastavnice gledaju u ispit hrvatskog jezika na maturi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap