Pretraga

Tri bitna videa koja morate pogledati prije eseja iz Hrvatskog

A- A+

Prva dva dana ljetnog roka mature učenici su pisali prvi dio ispita iz Hrvatskog jezika, a do kraja ovog tjedna pisat će i eseje na A i B razini. U pripremi za esej može vam pomoći i nekoliko kratkih videa iz serijala ‘U centru mature’.

Foto: Pexels

U drugom podcastu ‘U centru mature’ u razgovoru s Natalijom Ćurković iz NCVVO-a smo dobili puno odgovora na sva bitna pitanja o maturi. Između ostalog, pitali smo je da nam objasni kako se odabire tema za esej. Dio pristupnika to možda ne zna, ali tema za sutrašnji esej bit će poznata tek nekoliko minuta prije samog pisanja jer je pripremljeno više različitih esejskih zadataka od kojih se na sam dan ispita odabire jedan.

– Pripremljeno je nekoliko tema i po slučaju se odaberu tri, od kojih se onda gleda da se ne poklapaju s prošlogodišnjom temom, ali i koja je te godine najprikladnija. U taj odabir budu uključeni i oni koji nisu sudjelovali u samom pisanju tema, tako da oni mogu sagledati stvari iz nekog drugog kuta i dati svoje mišljenje, rekla nam je Natalija Ćurković, a više o tome kako se bira tema eseja pogledajte u videu.

Iako je uoči mature svake godine u ispitnom katalogu objavljen popis djela koja mogu biti zadana na eseju, u esejskom zadatku kod usporednih eseja može se pojaviti i djelo izvan tog popisa.

Prošle godine maturanti su nakon eseja uzvikivali ‘Dva puta jao’ jer ih je pogodila pjesma koju nikada prije nisu vidjeli. Kako nam je rekla Sanja Fulgosi iz NCVVO-a, to nije greška i postoji vrlo opravdan razlog zašto se to stavlja! A njega možete doznati u videu.

Tijekom vrednovanja eseja na maturi iz Hrvatskog ocjenjuju se tri komponente: poznavanje i razumijevanje teksta, povezanost teksta te upotreba hrvatskoga standardnog jezika. U jednoj od te tri komponente maturanti ostvaruju uvjerljivo najlošije rezultate, a Sanja Fulgosi iz NCVVO-a otkrila nam je koje greške maturanti najčešće rade na esejskom dijelu mature, ali je dala i par savjeta kako ih izbjeći. Više doznajte u videu.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Tri bitna videa koja morate pogledati prije eseja iz Hrvatskog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap