Pretraga

U kojoj su županiji maturanti najbolje, a u kojoj najlošije riješili obvezne ispite? Evo podataka za 2022.

A- A+

U Školski e-Rudnik nedavno su uneseni statistički podaci s državne mature u 2022. godini. Među ostalim, vidljivo je u e-Rudniku i kakve su rezultate na obveznim predmetima ostvarivali učenici po županijama.

Foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u Školskom e-Rudniku objavilo je podatke vezane uz državnu maturu u protekloj školskoj godini. Već smo pisali o tome u kojim su školama učenici ostvarili najbolje rezultate na državnoj maturi iz Hrvatskog, Matematike i Engleskog jezika, a sada smo odlučili provjeriti podatke o uspjehu po županijama.

Najbolje se rješava A razina Engleskog

No, krenimo redom, od podatka o općem uspjehu. Ukupno je državnoj maturi u 2021./2023. pristupilo 25.111 učenika iz 396 škola. Nema iznenađenja kada je riječ o tome na kojem su obveznom ispitu postigli najbolji rezultat. I ove je godine to viša razina Engleskog jezika; ispit je to na kojem su prošle godine maturanti imali prosječnu ocjenu 4,10. Od obveznih predmeta najlošija prosječna ocjena je na B razini Matematike, 2,24, dok podatke o ocjenama na ostalim obveznim ispitima možete vidjeti ispod.

Prosječna ocjena na obveznim predmetima mature u 2022. na nacionalnoj razini| izvor podataka: MZO

Učenici Međimurske županije najbolji

Ako se u e-Rudniku promatraju podaci o riješenosti obveznih predmeta po županijama, razlike u prosječnim ocjenama u 2022. zapravo su vrlo male. Kada je riječ o prosječnoj ocjeni obveznih predmeta na A razini, najbolju imaju učenici Međimurske županije, 3,71, a slijede učenici Grada Zagreba s prosječnom ocjenom više razine 3,66. Najlošiju prosječnu ocjenu na obveznim ispitima A razine imaju učenici Ličko-senjske županije, a ona je iznosila 3,26.

Prosječna ocjena na B razini ispita uvijek je nešto niža od one na A razini. Najbolje su ispite na B razini pisali opet učenici Međimurske županije, čiji je prosjek na ovoj razini 2,86. Slijedi Dubrovačko-neretvanska županija s prosječnom ocjenom na B razini 2,79. Najlošiju prosječnu ocjenu na ispitima B razine imali su u 2022. maturanti Virovitičko-podravske županije, a ona je iznosila 2,31.

U tablici ispod možete vidjeti cjelovite podatke o prosječnoj ocjeni na A i B razini obveznih ispita za svaku od županija.

Prosječna ocjena na obaveznim predmetima u 2022.| izvor podataka: e-Rudnik MZO-a

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Share via
Copy link
Powered by Social Snap