Pretraga

U ponedjeljak istječe najvažniji rok za sve koji ove godine pišu državnu maturu

A- A+

Za gotovo trideset tisuća maturanata i drugih kandidata koji žele pristupiti ispitima državne mature, ponedjelja je važan dan. Tada, naime, istječe rok za prijavu i odjavu ispita mature.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

U ponedjeljak u 12 sati istječe rok za prijavu i odjavu ispita državne mature za sve one koji te ispite žele polagati u ljetnom roku. To je važno, jer nakon sutrašnjeg dana maturanti ispite mogu prijaviti naknadno samo uz opravdane razloge. Prema Pravilniku o polaganju državne mature, opravdani razlozi za naknadnu prijavu ispita mogu biti ‘teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća te drugi opravdani razlozi’.

Pritom treba istaknuti kako se maturantima automatski u sustavu Postani student, osim ispita koje su sami prijavili, prijavljuje ispit i razina ispita kojeg zahtjeva neki od fakulteta koje dodaju na popis.

– Brisanjem odabira određenoga studijskog programa, ostaju prijavljeni ispiti državne mature i razine ispita
koje je taj studijski program u sustavu postavio kao kriterij za rangiranje, napomenuto je u priručniku za prijavu ispita.

Izdvojeni članak
studenti u dvorani

Donosimo listu najpopularnijih fakulteta među maturantima nakon prvog tjedna prijava

Maturanti koji žele promijeniti prijavljenu razinu ispita državne mature, dakle iz više (A) u osnovnu (B) razinu i obratno, moraju kliknuti na slovo koje označava razinu ispita. Također, valja naglasiti da maturanti moraju dobro promisliti o tome žele li pisati svaki ispit kojeg imaju na popisu, jer u slučaju neizlaska na prijavljeni ispit plaćaju troškove provedbe tog ispita. Zato ga je važno odjaviti u propisanom roku.

Podsjetimo, proteklog tjedna započele su prijave studijskih programa. U pravilu, maturanti fakultete mogu prijavljivati sve do objave rezultata mature. Ovogodišnji kalendar ispita i važnih rokova možete pronaći OVDJE.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap