Pretraga

Učenici jedne vrste gimnazija najbolji su na sva tri obvezna predmeta mature

A- A+

Učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija postižu prosječno bolju ocjenu na svim obveznim ispitima državne mature od učenika drugih gimnazija. Ti podaci vidljivi su u bazi podataka Školski rudnik (vol. 3) kada se usporede rezultati mature koje postižu učenici gimnazijskih programa na maturama iz Hrvatskog, Engleskog i Matematike.

Foto: srednja.hr

Nije čudno da su učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija najbolji na maturi iz Matematike. Prosječna ocjena svih učenika u državi koji pohađaju prirodoslovno-matematičke gimnazije na A razini mature iz Matematike u 2018. je bila 3.67, što je više od prosječne ocjene bilo koje druge vrste gimnazija. Najvišu prosječnu ocjenu iz Matematike učenici ovih gimnazija imali su i na prethodnim maturama, a podaci od posljednje mature još uvijek nisu dostupni u bazi podataka Školski rudnik, no za pretpostaviti je da je trend isti.

Izdvojeni članak

Provjerite u kojoj su županiji i u kojem gradu učenici najbolje riješili obvezne ispite mature

Međutim, učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija nisu najbolji samo u Matematici, već bolju prosječnu ocjenu od drugih gimnazija postižu i na drugim obveznim predmetima. Tako su i na Hrvatskom najbolji – bolji od općih, klasičnih i jezičnih gimnazija. Na maturi 2018. dobili su prosječnu ocjenu 3.61 iz A razine Hrvatskog. Učenici općih gimnazija dobili su ocjenu 3.40.

Kada je riječ o Engleskom, ponovno su najbolji učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija iako bi se moglo pretpostaviti da će tu vodstvo preuzeti učenici jezičnih gimnazija. Tako su u 2018. na maturi iz Engleskog (A razina) učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija dobili ocjenu 4.30, a učenici jezičnih gimnazija 4.06.

Screenshot Školski rudnik (vol. 3) za rezultate državne mature na ljetnom roku 2017./2018.

Ovi trendovi u rezultatima vidljivi su i na ranijim rezultatima državne mature. Naravno, to ne znači da je svaka pojedinačna gimnazija prirodoslovno-matemtičkog programa bolja od neke opće, jezične ili klasične gimnazije jer smo rezultate gledali uzevši u obzir sveukupne rezultate škola koje provode isti program. U slučaju da vas zanima usporedba dvije ili više škola na maturi, ili samo kakvu ocjenu je postigla vaša škola, pisali smo o tome kako to od nedavno možete sami jednostavno provjeriti.

Učenici jedne vrste gimnazija najbolji su na sva tri obvezna predmeta mature
Share via
Copy link
Powered by Social Snap