Pretraga

Udruga srednjoškolaca: ‘Ministre, pomaknite sve ispite za tri dana’

A- A+

Zbog odgode ispita iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, ali i mogućeg štrajka profesora koji bi mogao biti 5. lipnja, reagirala je i Udruga srednjoškolaca. Tvrde da odgovornost za propuste ispitnih koordinatora ne bi trebao snositi ministar Željko Jovanović, te da bi se svi ispiti državne mature trebali paralelno odgoditi za tri radna dana. Na taj način, tvrde, bi redoslijed ispita ostao očuvan.

Zbog promjena koje je uzrokovala odgoda ispita iz hrvatskog jezika, odlučila je svojim javnim pismom reagirati i Udruga srednjoškolaca. Predlažu da se svi ispiti mature paralelno pomaknu za tri dana, kako ne bi više bilo intervencija u sam vremenik mature. Osim toga, smatraju da ministar obrazovanja Željko Jovanović ne bi trebao odgovarati za pogreške ispitnih koordinatora u slučajevima krivo podijeljenih ispita u tri škole, zbog čega se i odgodio ispit iz hrvatskog jezika. 

Otvoreno pismo Udruge srednjoškolaca vam donosimo u cijelosti. 

Izdvojeni članak

Državna matura: Nacionalne manjine ogorčene činjenicom da pišu dva obvezna ispita isti dan

“Greške vezane za pogrešnu podjelu ispita koje su postale povodom svih daljnjih promjena u rasporedu pisanja ispita državne mature te, u krajnjoj liniji, negodovanja maturanata diljem zemlje događaji su za koje ispitni koordinatori trebaju biti pozvani na odgovornost. Svaka umješanost resornog ministra Jovanovića u priču i zahtjevanje ostavke istog je potpuno neopravdano. Udruga srednjoškolaca čvrsto stoji iza stava da odgovornost za propuste nije na ministru, nego na nižim razinama organizacije – koordinatorima, te da isti zbog toga moraju snositi odgovornost.

Istovremeno pozivamo ministra dr. Željka Jovanovića da odobri paralelno odgađanje svih ispita državne mature za tri radna dana kako bi redosljed pisanja ostao očuvan. Razlog tome jest činjenica da su maturanti organizirali svoje završne pripreme za pojedini ispit mature prema davno objavljenom vremeniku i da će promjena redoslijeda pisanja pojedinih predmeta kao i smanjenje vremenske razlike između istih biti dodatni stres ionako preopterećenim maturantima. Osim toga, smatramo da je izuzetno nekorektno i neozbiljno mijenjati vremenik pisanja bez ikakve konzultacije s učenicima nakon što se organizaciji dogodio ovakav propust.

Izdvojeni članak

Frustrirani maturanti pripremaju prosvjede: ‘Ne želimo biti generacija – slučaj’

Nadalje, stav Udruge srednjoškolaca prema sve vjerojatnijem štrajku javnih i državnih službi, pa tako i nastavnika je pozitivan. Mi iskazujemo punu podršku nastavnicima pri štrajku jer su oni osnova kvalitetnog obrazovnog sustava. Svako smanjenje prava nastavnika se, držimo, na kraju odražava i na kvalitetu samog obrazovnog procesa, tj. na učenike kao pojedince. No, ovim putem izražavamo molbu da se svaki eventualni štrajk datumom uskladi s vremenikom (starim ili eventualno novim) pisanja Državne mature kako bi se svi nadolazeći ispiti pisali na vrijeme, a daljnje promjene i odgađanja bili izbjegnuti.

Za kraj vas obaviještavamo da odobravamo moguća okupljanja, prosvjedovanja i mirne demonstriracije učenika RH koji izražavaju svoje mišljenje, kako u školi tako i izvan nje, sukladno Deklaraciji o pravima srednjoškolaca usvojenoj u srpnju 2006. na Generalnoj Skupštini OBESSU-a, održanoj u Ohridu (Makedonija), podržanoj i usvojenoj od strane Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske (NVURH) u Čakovcu dana 26. svibnja 2009. godine.”


Filip Markanović,
predsjednik usredHR

Lovro Marković,
član Savjetodavnog odbora usredHR

Copy link
Powered by Social Snap