Pretraga

Upisi na faks: Studenti savjetuju maturante kako odabrati faks

Ključni datumi za državne mature su tu, što znači da su upisi na fakultete postali puno stvarniji nego što su bili prije dva mjeseca. Sezona je maturalnih zabava pa je većina trenutno zabavljena s pripremama oko same maturalne, haljinama, odijelima i pratnjama.

Foto: PR Algebra

To što je sezona maturalna, ne znači da treba zaboraviti na faks. Istina, nakon što upišete faks, teško da ćete ikada imati šansu zaboraviti na njega, pa treba i to iskoristiti, ali ne i zloupotrijebiti.

Sada je period biranja matura koje ćete pisati, a ovisno o tome koje mature prijavite (a zatim i uspješno položite) ovisi i koje ćete fakultete moći upisati, što znači da praktički sada birate koji ćete faks upisati. A to nije nešto što se može ignorirati…

Kada je riječ o upisima na faks, svi su puni pitanja. Kako znati koji je faks onaj pravi, na kojem ćete pronaći svoje mjesto pod Suncem? Treba li upisati ono o čemu ste oduvijek sanjali ili ono u čemu ste najbolji? Što ako nemate strast ni prema jednom predmetu, a sve vam ide podjednako dobro?

To su pitanja na koja ćete odgovore dobiti vjerojatno kroz godinu dana, kada vas slome prvi ispitni rokovi – tada ćete saznati jeste li sada napravili dobar izbor ili ne. Sigurno, savjetuje vas trenutno tisuću ljudi, od roditelja i šire obitelji, pa do profesora, prijatelja, poznanika… Svatko ima nešto što vam želi reći.

Studentska mudrost

Ipak, ako postoji netko kome biste trebali vjerovati kada je riječ o faksu, onda su to studenti. Oni su nedavno prošli kroz stres kroz koji i vi prolazite, znaju kako je to birati ostatak svog života u par klikova i znaju što ih je tamo dočekalo, što bi voljeli da su znali prije upisa na sam fakultet.

Svi vi koji poznajete studente, bez obzira na to jesu li na faksu koji vas zanima ili ne, popričajte s njima. Raspitajte se o tome kako studentski život zaista izgleda, zato što nije baš sve onako kako je na filmovima. Ako mislite da vam je stres imati u istom danu usmeni iz povijesti i ispravak iz matematike – čekajte dok dođete na faks.

Ako vas zanimaju neke ‘inside info’ o tome kako je na pojedinom faksu, možete uvijek otići na dane otvorenih vrata i popričati sa studentima, ili se jednostavno učlanite u neku od Facebook grupa i postavite pitanja koja vas zanima – netko će vam sigurno odgovoriti, zato što ako postoji jedna stvar koju svi studenti imaju zajedničku, onda je to kolegijalnost.

Sve za buduće kolege

Kako bismo vam probali barem donekle pomoći, pričali smo s nekolicinom studenata koji su nam dali svoje savjete za vas, buduće brucoše.

– Sada to djeluje kao velika odluka, ali ustvari nije. Ne želim reći da to trebate napraviti bez da dobro promislite o svemu, ali nemojte biti pod prevelikim stresom zbog toga. Svaki faks je pogrešan odabir, i svaki faks je ispravan odabir. Uvijek se možete prebaciti (to stvarno nije sramota među studentima) i promijeniti stvari, a i tko kaže da ćete se na kraju baviti s time što ste upisali? Ja sam puno previše brinula i sada mi je žao, ali zadovoljna sam sa svojim konačnim odabirom, rekla nam je Dina (22) s FER-a.

Van studentske zajednice postoji ta panika o ponavljanju godine, ili ne daj Bože, prebacivanju, no vidjet ćete i sami kroz par mjeseci, uvijek ima nekoliko starijih studenata. Ili vuku kolegije s prve godine,  ili su se prebacili, ili su jednostavno odlučili upisati još jedan studij. Postoji milijun različitih objašnjenja, i svako je sasvim prihvatljivo.

– Mislim da danas ljudi puno razmišljaju o tome što će nakon faksa i da je to glavni problem – fokusirajte se na to da vam sljedećih pet (realno, više) godina bude ugodno i da nemate problem s time da morate učiti pet sati dnevno, zato što ćete morati, vjerujte mi. Ne postoje lagani i teški fakulteti, već fakulteti koji vas zanimaju i koji ne. Na svakom faksu ćete imati barem jedan predmet po semestru oko kojeg ćete se morati baš dobro pomučiti, stoga je dobro ako vas taj kolegij barem donekle zanima. A nakon faksa… Tko zna što će se sve još dogoditi u sljedećih nekoliko godina, ako završite to što volite, sigurno ćete naći posao, rekla nam je  Tessa (21) s Filozofskog.

Birajte sreću!

Dok je pametno razmišljati o tome što biste voljeli raditi nakon faksa, kao općenita smjernica u životu i put ka sreći, nije pametno ograničavati se razmišljajući o tome koliko ćete zarađivati s jednim fakultetom, koliko s drugim. Ako ste dobri u nečemu, dobri ste i neće proći nezamijećeno!

– Prije upisa, bitno je dobro ispitati što točno upisujete. Većinu vremena ćete provoditi učeći te stvari, pa provjerite želite li čitati i razmišljati o tome praktički po cijele dane. Slobodno vrijeme je pojam koji ne postoji u životu studenta, razmislite želite li o tome svaki dan učiti o najvećim mogućim detaljima. Jednostavno upišite nešto što vas veseli, zanimanje koje ćete jednog dana stvarno raditi sa žarom, podijelila je svoj savjet s vama Laura (20) s FER-a.

I bismo li mogli ovaj članak završiti ljepše nego jednim savjetom koji je univerzalan za sve stvari u životu – ako vas nešto čini sretnima, onda to radite (upišite taj faks), a ako ne, nemojte gubiti vrijeme u jadu i tuzi koja vas zasigurno čeka, kad-tad. Za sve ostalo, pogledajte naš kalkulator bodova za maturu.