Pretraga

[UŽIVO] Preko 10.000 maturanata danas je pisalo B razinu Hrvatskog: Pogledajte kako je protekao drugi dan mature

A- A+

Drugi je dan ovogodišnjeg ljetnog roka državne mature. Ove se godine obavezni predmeti pišu u zasebne dane na svakoj od razina, a ovoga je utorka na rasporedu B razina mature iz Hrvatskog jezika. Današnji tijek događaja pratite uživo na srednja.hr.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

17:23h Rješite zadatak dana!

Ante Kovačić autor je djela U registraturi koje je jedno od lektirnih naslova na popisu lektira za esej A razine na državnoj maturi. Ususret eseju iz Hrvatskog izdvojili smo iz našeg sustava kvizovi.srednja.hr jedno pitanje o ovom djelu, a rješiti ga možete na linku.

17:10h Maturantima je težak, ali izgleda da ni HRT-u ne ide pravopis: Svoje ime pišu krivo

Piše li se ‘ekosustav’ zajedno ili s crticom (a piše se zajedno), mučilo je u ponedjeljak skoro 20.000 maturanta koji su pisali višu razinu mature iz Hrvatskog. A da je Hrvatski pravopis kompliciran, potvrđuje i primjer HRT-a. Javna televizija, naime, svoje ime piše pravopisno krivo. Više čitajte na linku.

17:08h Memeovi maturanata nakon Hrvatskog ‘zapalili’ društvene mreže: Izdvojili smo neke od najboljih

Ovoga tjedna započela je državna matura, a iza maturanata su ispiti A i B razine Hrvatskog jezika. Kao i svake godine, bilo je i na ovogodišnjim ispitima nekoliko pitanja koja su izazvala dosta bure. Najprije pitanje o ludizmu na A razini, za kojeg maturanti tvrde da je gradivo izbačenog drugog polugodišta četvrtog razreda, a zatim pitanje o tome kako se piše ekosavjetnik – sa spojnicom ili bez. Ovoga utorka na B razini maturante su nasmijala pitanja s polaznim tekstovima vezana uz gljive i kokoške. Sve to i ovoga je puta maturantima bila inspiracija za niz memeova koje su nam poslali putem društvenih mreža i tako je nastala zabavna galerija koju možete pregledati ovdje.

15:39h Tri bitna videa koja morate pogledati prije eseja iz Hrvatskog

Prva dva dana ljetnog roka mature učenici su pisali prvi dio ispita iz Hrvatskog jezika, a do kraja ovog tjedna pisat će i eseje na A i B razini. U pripremi za esej može vam pomoći i nekoliko kratkih videa iz serijala ‘U centru mature’, kroz koje ćete, između ostaloga, doznati  gdje maturanti najčešće griješe na eseju, a isječke iz podcasta možete vidjeti ovdje.

14:46h Pregled svih lektira iz Hrvatskog na državnoj maturi 2020.

Matura je stresno razdoblje, esej iz hrvatskog nosi posebnu vrstu stresa, no zato je tu portal koji će cijeli proces olakšati i pripremiti za visoki prolaz. Pregled svih lektira za A i B razinu možete vidjeti ovdje.

12:30h Gljive i kokoši nasmijale maturante na B razini Hrvatskog: ‘Nisam još vidjela polazne tekstove iz prirode i društva’

Ove godine učinjene su velike izmjene u kalendaru državne mature pa osim što se ispiti pišu u dva bloka, prvo obavezni pa onda izborni, A i B razine obaveznih predmeta pišu se u različite dane. Ovoga se utorka na maturi polagala B razina Hrvatskog jezika. Maturanti s kojima smo razgovarali ističu kako im ispit nije bio težak, ali nasmijala su ih pitanja vezana uz polazne tekstove, točnije kokoši i gljive. Kako je izgledao ispit i koji su dojmovi maturanata pročitajte na linku.

11:02h Ministarstvo obrazovanja loše bi prošlo na maturi: Krivo koriste pravilo koje su učenici jučer morali znati

Nakon što je jučer maturante izludilo pitanje o tome piše li se pravilno ‘ekosavjetnik’ ili ‘eko-savjetnik’, izgleda da ni Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne zna koji je točan odgovor. Kako je to primijetio Ivo Šarić, maturant Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika, iz MZO-a su prošle godine u jednom priopćenju umjesto pravilno ekosustav napisali eko-sustav. Više na poveznici.

10:15h Otvoreno: Radi se novi koncept mature

U sinoćnjem Otvorenom HRT-a tema je bila državna matura. Već smo pisali kako su najviše bure na jučerašnjoj A razini Hrvatskog izazvala dva pitanja – ono o tome kako se piše riječ ‘ekosavjetnik’ nastala od prefiksoida ‘eko’ i osnove domaćeg podrijetla te pitanje o ludizmu, za kojeg učenici tvrde da se obrađuje u drugom polugodištu 4. razreda srednje škole uz pjesnika Slaminga.

Iz NCVVO-a su jučer za srednja.hr kazali da se to pitanje neće poništiti jer se pojam jezični ludizam obrađuje tijekom čitavog srednjoškolskog obrazovanja.

– Jedino sada mogu odgovoriti maturantu da je ovdje bila riječ o stilskoj figuri, a ne toliko za Slamnigovo pjesništvo, rekla je Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a u Otovorenom, dodajući da se o ostalim upitima za taj zadatak može govoriti nakon 48 sati, kad će maturanti dobiti odgovore na oba pitanja.

Napominje i da su u NCVVO-u odgovorili na niz upita maturanata koje su jučer dobili putem maila i smatra da nitko nije ostao uskraćen.

Napetost zbog eseja

Maturant Toma Galić iz  V. gimnazije ‘Vladimir Nazor’ smatra da su učenici imali priliku dulje se pripremati za maturu zbog više slobodnog vremena u jeku epidemije. Međutim, neki se nisu baš snašli, dodao je. Najnapetiji je zbog eseja u srijedu, također je rekao Galić, koji smatra da apsolutno nije trebalo odgoditi maturu za jesen.

Katavić je rekla da je matura bila uspješna organizirana, što pokazuje 11-godišnje iskustvo u provedbi. Tvrtko Pleić, profesor IX. gimnazije u Zagrebu, rekao je da su zbog radova morali prijeći u Prirodoslovnu školu Vladimir Prelog, ali je zahvaljujući organizaciji, sve prošlo u najboljem redu i nitko nije kasnio.

Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja, rekao je da prije tri mjeseca nitko nije znao da će se ovo dogoditi, kao i da su ovisili o epidemiološkoj situaciji i preporukama epidemiologa.

– Nikad nismo rekli da lipanj nije jedan od scenarija, rekao je Košiček u Otvorenom HRT-a.

Dodao je da su razmišljali i o mogućnosti odgode za kasnije tijekom ljeta, ali da treba voditi računa o svim negativnim posljedicama toga – imali bi jedan ispitni rok, ugrozili bi one koji žele ići na upis u inozemstvo, imali bi nepredvidivu jesen…

– Kad su epidemiolozi rekli da je moguće provesti lipanj, uzeli smo kalendar, prilagodili ga novom epidemiološkom okviru i dobili smo kalendar državne mature kakav danas imamo. Dobro je krenulo, vjerujemo i nadamo se da će tako ostati do 3. srpnja kad se piše zadnji ispit, rekao je Košiček.

Jokić: Ne postoji komunikacija između Ministarstva i Rektorskog zbora

Dr. sc Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu smatra da je politika dosta kriva za sve što se dogodilo maturantima. Ne postoji, kaže, komunikacija između Ministarstva i Rektorskog zbora.

– Smatram da su i jedni i drugi odgovorni što mladi ljudi nisu ranije imali informacije vezano uz to kada će biti ti ispiti, što će se točno polagati i gdje, rekao je Jokić.

Splitskom maturantu rekao je da je svaka generacija imala svoj zadatak iz hrvatskog koji nije znala riješiti, ali i poručio da treba ukazivati na te pogreške.

Nacionalni ispiti

Katavić je rekla da imamo ogromnu crnu kutiju kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje i dolazimo na samo jedno vrednovanje učenika na kraju njihovog 12-godišnjeg obrazovanja.

– To je ispit vrlo visokog rizika, rekla je Katavić i upitala se gdje su nam nacionalni ispiti koji bi doprinijeli kvaliteti obrazovnog sustava.

Pleić smatra da Ministarstvo nosi vrlo veliku odgovornost što su se ovogodišnji maturanti našli u kotlu neizvjesnosti koje ih pati do dandanas, a za nacionalne ispite je rekao da pod hitno trebaju hrvatskom obrazovanju.

Jokić je Katavić rekao da je na njima da kontroliraju kvalitetu. Poručio je da kao sustav nismo učinili dovoljno da napravimo bolje zadatke i ispite te omogućimo kvalitetan i pravedan sustav za sve učenike.

Činjenica je da su nam rektori okrenuli leđa, rekao je Košiček, dodavši kako rektori žive u svom svemiru.

– To je najveći problem zapravo koji mi nismo uspjeli riješiti, rekao je Košiček i dodao da je njihovo ponašanje u ovoj situaciji bilo skandalozno.

Radi se novi koncept mature

Košiček je rekao da se radi novi koncept mature te izrazio nadu da će odgovoriti na sve potrebe za što je napravljen – prvenstveno završetak obrazovanja za gimnazijalce i upis na visoka učilišta.

– Ti si savjetnik ministrice, nisi političar. Međutim, tri godine je ova garnitura na vlasti. Te stvari se ne govore sada, o tim stvarima se trebalo govoriti prije tri godine, rekao mu je Jokić i dodao da sustavno treba krenuti ka nekakvom modelu te da postojeći model nije dugoročno održiv.

Jokić je rekao da je za Hrvatsku jako važno da je nastavila odgojno-obrazovni proces i da tu treba pohvaliti i Ministarstvo, a pogotovo odgojno-obrazovne radnike, roditelje i djecu. Ranije je maturantima rekao “oprostite”, ali je naglasio da tu generaciju ne treba žaliti.

– Oni su kao Rocky Balboa, u trećem nastavku čini se da će pasti na pod, međutim, Rocky Balboa snima do šestog nastavka, bori se protiv najjačih protivnika i na kraju osvoji svoju ženu, našalio se Jokić, prenosi HRT.

 

[UŽIVO] Preko 10.000 maturanata danas je pisalo B razinu Hrvatskog: Pogledajte kako je protekao drugi dan mature
Share via
Copy link
Powered by Social Snap