Pretraga

[VIDEO] Doznali smo koje su najčešće greške na eseju i što je najteže na ispitu mature iz Hrvatskog

A- A+

Matura iz Hrvatskog mnogim je učenicima ‘bauk’, ali u našem sinoćnjem podcastu iz serije ‘U centru mature’ mogli ste doznati da ovaj ispit zapravo, prema prosječnoj riješenosti, ulazi u kategoriju lakših. U jučerašnjem podcastu ugostili smo Sanju Fulgosi, iz NCVVO-a, koja nam je i otkrila koje su najčešće greške na eseju, te što je učenicima najteže na testu iz Hrvatskog.

foto|srednja.hr

Ove godine na eseju iz Hrvatskog nema zasebnog minimalnog praga, ali učenici moraju pristupiti eseju da bi položili ispit. Što bolje napišu esej, veće su šanse za ostvarivanjem više ocjene iz ukupnog ispita. Sanja Fulgosi, inače načelnica Istraživačko – razvojnog odjela NCVVO-a u jučerašnjem nam je podcastu otkrila koje su najčešće greške koje učenici prave na esejskom dijelu ispita.

Kako je pojasnila, postoje tri skupine kriterija prema kojima se ocjenjuje esej – sadržajni, povezanost teksta i jezična točnost.

– Možda će vas iznenaditi, ali prema našim podacima i to dugogodišnjima, najteži dio eseja je onaj sadržajni u kojemu pristupnici moraju povezati ulomak s djelom i kontekstom u cjelini. Tu su zapravo rezultati najslabiji, što potvrđuje ono što vjerojatno intuitivno znamo i maturanti će se s time složiti, da oni zapravo slabo čitaju. Oni su pametna djeca i snaći će se s polaznim tekstom, ali ako djelo nisu pročitali vrlo će ga teško uklopiti u cjelinu, a esej upravo to jest, kaže Fulgosi.

I to nije jedino u čemu maturanti griješe, no, dobra vijest je da za to postoje rješenja, a što savjetuju iz NCVVO-a za uspješno polaganje eseja, poslušajte u kratkom videu:

Kada je pak riječ o ispitu, on se sastoji od tri dijela – čitanja s razumijevanjem, zaključivanja o temeljnim obilježjima književnih djela i književno-teorijskim pojmovima te gramatike.

Pokazalo se da je tu pristupnicima teža gramatika od književnosti, a u središnjem dijelu maturanti često ponavljaju istu grešku, ponovno kada pitanje zahtjeva koncentriranije čitanje zadanog teksta. Koje su najčešće greške u testu iz jezika i književnosti, poslušajte u nastavku:

Čitav podcast o tome što očekivati na maturi iz Hrvatskog možete pogledati u nastavku:


Kako ne biste propustili ostale podcaste, pretplatite se na naš YouTube kanal. Večeras u 20 sati profesor Toni Milun s Algebre rješava zadatke iz matematike s prijašnjih ispita mature.

[VIDEO] Doznali smo koje su najčešće greške na eseju i što je najteže na ispitu mature iz Hrvatskog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap