Pretraga

[VIDEO] Drama ispred NCVVO-a: Maturantica s mamom protestira zbog ispita iz Hrvatskog

A- A+

Nakon netom predstavljenih konačnih rezultata ljetnog roka ovogodišnje državne mature, ispred Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) zbila se neuobičajena scena. Po izlasku iz prostorija NCVVO-a, novinare su ispred zgrade dočekale Marija i Željka Mežnarić, odnosno ovogodišnja maturantica u pratnji s majkom. Obraćanjem novinarima, protestirale su zbog rezultata, tj. ocjenjivanja ispita mature, a u čemu je kako tvrde, Marija itekako oštećena.

Željka i Marija Mežnarić u protestu ispred NCVVO-a povodom rezultata mature | Screenshot: srednja.hr

Marija Mežnarić, maturantica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba požalila se okupljenim novinarima kako je NCVVO-u slala prigovore na svoj ocijenjen esej iz Hrvatskog, no iz NCVVO-a je uporno dobivala generički odgovor koji se odnosio na pitanje iz dijela ispita, a ne eseja Hrvatskog. Nagađa da je njen komplet ispita Hrvatskog jezika zamijenjen s nečijim tuđim.

Izdvojeni članak

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

– Ja znam da oni imaju jako puno prigovora, ali to nije zato što djeca žele biti bezobrazna, nego zato što su oni napravili vjerojatno puno pogrešaka. Taj naš sustav nam nije donio pravdu i mi smo ovdje da se borimo za nju. Bez obzira koje mi sad ocjene imamo, ako smo točno napisali taj zadatak, samo da nam ga priznaju, rekla je maturantica Marija ispred NCVVO-a.

‘Čekat ću koliko treba dok ne prođem na tom njihovom korumpiranom sustavu!’

Njoj i njenoj mami u NCVVO-u su, kako tvrde, rekli da oni ništa ne mogu napraviti i da oni stranke ne primaju.

 

– Naravno da sam nezadovoljna sa sustavom državne mature, sve više idemo prema dolje, ovo je najgora godina otkako maturanti pišu državnu maturu. A to nije istina, umjesto da pogledaju svoj sustav, oni okrivljuju nas, a mi nismo ništa krivi, mi smo učenici koji žele učiti, koji idu u školu, na natjecanja. Ja sam stavila Medicinu na taj popis, to je ono što želim, ne želim upisati ništa drugo! Čekat ću ako treba jednu, dvije, tri godine dok nekako ne prođem na tom njihovom korumpiranom sustavu, uzrujano je rekla nezadovoljna maturantica.

Roditelji traže da se ispiti ponovno isprave točno

– Nedopustivo je da su se tako loše ocijenili ispiti državne mature. Mi ne tražimo ništa što naša djeca nisu sa svojim znanjem zaslužila, samo tražimo da se ponovno isprave točno, dakle točni odgovori su valorizirani kao netočni i to tako ne može proći, požalila se okupljenim novinarima Željka Mežnarić, mama maturantice Marije.

Mežnarić je kazala kako govori o vlastitoj kćeri, ali i o još puno djece ‘koji su odavde poslani kućama kroz ove dane’. Još je jednom naglasila kako od stručnih službi traži da stručne službe ponovno i ispravno isprave ispite.

‘Netko je pokupio lovu zato što je brže bolje ispravio veću količinu ispita’

Izdvojeni članak

[Glas maturanta] NCVVO je na Biologiji načinom ocjenjivanja kažnjavao maturante koji razmišljaju

– Nama je rečeno da se ništa ne može učiniti, ali mi kao roditelji se trebamo udružiti i svi doći pred Ministarstvo i riješiti to za svoju djecu. Sve su nam uzeli, ali djecu nam neće uzeti! Ispite iz Matematike, Hrvatskog, Engleskog, Fizike i Biologije je moja djevojčica pisala sve A razinu. Ispit joj je ocijenjen kao netočno, a on je točno napisan, onako kako piše u udžbenicima Ministarstva. Nemoguće da je netko netočnim ocijenio ono što piše u udžbenicima Ministarstva i ono kako su našu djecu učili da odgovore. Isto tako, kazniti dijete zbog forme, savršen sadržaj, ali kazniti dijete na Engleskom zbog forme, oduzimajući mu šest bodova, sa odlične ocjene spuštajući na četvorku i sada joj fale tri boda za upis direktno na Medicinu, to je kriminal, žustro je objašnjavala mama Mežnarić i dodala kako su na poslane prigovore dobili samo odbijenice.

Optužila je ocjenivače ispita NCVVO-a za nestručnost te da su zanemarili kvalitetu ispravaka ispita.

– Znači netko je pokupio lovu zato što je brže bolje ispravio veću količinu ispita, a da ih uopće nije pregledao, samo je gurnuo pod tepih, rekla je mama maturantice pojasnivši kako se zapravo najviše žale na ocijenjen ispit iz Hrvatskog.

_______________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

[VIDEO] Drama ispred NCVVO-a: Maturantica s mamom protestira zbog ispita iz Hrvatskog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap