Pretraga

[VIDEO] Na eseju iz Hrvatskog pojavljuju se djela koja nisu na popisu ispitnog kataloga: Doznali smo zašto

A- A+

Svake školske godine Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavljuje ispitne kataloge za državnu maturu i to za svaki od predmeta koji se polažu. Dio kataloga iz Hrvatskog jezika je i popis djela koja se mogu naći u esejskom pitanju. No, prethodnih godina događalo se da se u usporednom eseju pojavljuju i djela izvan popisa za maturu, pa smo u podcastu u kojem je gostovala Sanja Fulgosi iz NCVVO-a našu gošću pitali zašto se to događa.

foto: srednja.hr

Ako pažljivo proučite ispitni katalog iz Hrvatskog jezika, konkretno dio koji se odnosi na popis djela za esej, možete uočiti kako ispod popisa stoji da se u analizi na ispitu mogu pojaviti i djela koja nisu na tom popisu.

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Primjerice, na osnovnoj razini Hrvatskog 2017. učenici su morali usporediti ulomak iz Novakova djela Posljednji Stipančići te Duge Dinka Šimunovića, koja nije bila na popisu.

U našem zadnjem podcastu iz serije ‘U centru mature’, Sanju Fulgosi iz NCVVO-a pitali smo zašto se djela izvan popisa pojavljuju u esejskim pitanjima.

– To se događa vrlo rijetko, možda se dogodilo dva ili tri puta. No, dovoljno je da maturanti pročitaju taj tekst koji dobiju, jer im on zapravo omogućava da iskažu perspektive teksta ili književnog djela koje poznaju u cjelini. On na neki način usmjerava perspektivu, primjerice, lani je bio jedan Ujevićev tekst kojeg maturanti nisu prije poznavali, ali im je on pomogao u interpretaciji pjesme koja je bila u fokusu. Taj dodatni tekst način je na koji se zapravo oblikuje esejski zadatak, objašnjava Fulgosi što možete vidjeti u isječku iz našeg podcasta.

Čitav podcast o tome što očekivati od mature iz Hrvatskog pogledajte u nastavku:

Kako ne biste propustili nove nastavke podcasta iz serije ‘U centru mature’, pretplatite se na naš YouTube kanal.

[VIDEO] Na eseju iz Hrvatskog pojavljuju se djela koja nisu na popisu ispitnog kataloga: Doznali smo zašto
Share via
Copy link
Powered by Social Snap