Pretraga

[Video] Iz NCVVO-a nam objasnili kako izgleda matura iz Filozofije

A- A+

U suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom “U centru mature”. U šestom po redu podcastu iz tog serijala ugostili smo Marija Peranića, stručnog savjetnika u Odjelu za organizaciju i provođenje ispita. Između ostalog, s njim smo razgovarali o ispitima iz Filozofije. Kako izgleda test, a kako esej te koje su zanimljivosti s prošlih matura, samo je dio onoga što smo saznali.

foto: pixabay

Malo kandidata bira Filozofiju kao izborni predmet na maturi, otkrio nam je naš gost Mario Peranić. Radi se o broju od oko 200-tinjak pristupnika svake godine.

Izdvojeni članak

[Video] O izbornim predmetima na maturi s NCVVO-om: Oni koji izaberu povijest i logiku su hrabri

– Za Filozofiju se odlučuju puno više gimnazijalci, nego učenici strukovnih škola. Pretpostavljamo da su to učenici koji žele nastaviti studij Filozofije ili možda recimo Pravo… To može biti dobra kombinacija, rekao nam je Mario.

Ispit se sastoji od dvije ispitne knjižice od kojih je jedna esej koji je dominantan jer se na njemu može ostvariti velik broj bodova.

Lanjska tema eseja bila je Filozofija danas u kojem su bila sukobljena dva teksta. Naš gost detaljnije nam je objasnio o čemu se točno radilo u tom eseju, a u videu možete pogledati što nam je još otkrio o ispitu iz Filozofije.

Za više zanimljivog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal.

Cijeli podcast pogledajte ovdje

platon
Share via
Copy link
Powered by Social Snap