Pretraga

[Video] O izbornim predmetima na maturi s NCVVO-om: Oni koji izaberu povijest i logiku su hrabri

A- A+

U suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom “U centru mature”. U šestom po redu podcastu iz tog serijala ugostili smo Marija Peranića, stručnog savjetnika u Odjelu za organizaciju i provođenje ispita. Marko i Mario prošli su kroz nekoliko ispita iz mature – Povijest, Filozofija, Logika, Etika i Grčki jezik. Saznali smo koja su najteža pitanja, kakvi su pragovi prolaznosti, ali i kada i kako se priznaju pojedini bodovi.

U centru mature

S našim gostom u podcastu smo razgovarali o izbornim ispitima na državnoj maturi i to konkretno o Povijesti, Filozogiji, Logici, Etici i Grčkom jeziku.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Doznali smo koje su najčešće greške na eseju i što je najteže na ispitu mature iz Hrvatskog

Za svaki od pojedinih ispita detaljno je objasnio kako izgleda, koliko je lakših, a koliko težih zadataka te koliko pristupnika ispit prođe.

Rekao je da Filozofiju u pravilu polaže manji broj pristupnika, a Povijest je ove godine prijavilo nešto manje ljudi nego prijašnjih godina. Inače iz tog ispita najveći broj pristupnika dobije ocjenu tri.

Komentirajući ispit iz Povijesti naš gost rekao je da su najkompleksniji zadaci za izradu oni u kojima se događaji moraju kronološki poredati.

– Onaj tko se odlučio za povijest, ali i logiku, je hrabar pristupnik, rekao nam je gost i objasnio zašto.

S Markom je naš gost Mario detaljno napravio pregled ispita iz Povijesti, Filozofije, Logike, Etike i Grčkog jezika, a za kraj je pozvao maturante da prouče kataloge NCVVO-a. U katalozima se nalaze i primjeri eseja iz Filozofije, rekao je.

Sve o čemu su razgovarali možete poslušati u našem podcastu, a za više zanimljivog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal.

[Video] O izbornim predmetima na maturi s NCVVO-om: Oni koji izaberu povijest i logiku su hrabri
Share via
Copy link
Powered by Social Snap