Pretraga

[Video] Najpoznatiji profesor matematike u Hrvatskoj: Učenici sad imaju priliku naučiti što to znači studirati

A- A+

U devetom podcastu ugostili smo Tonija Miluna, vjerojatno najpopularnijeg matematičara u Hrvatskoj i profesora s Visokog učilišta Algebra. Osim kratkog razgovora o matematici i obrazovanju, Toni je riješio i objasnio kako je riješio nekoliko zadataka s mature iz Matematike.

Toni Milun gostovao je u našem podcastu!

Gost našeg podcasta bio je jedan od najpopularnijih profesora u Hrvatskoj, Toni Milun. Nakon što nam je otkrio kako preživljava ovo vrijeme izolacije dao je i savjet profesorima kakvi trebaju biti njihovi video materijali. Uz to, otkrio je i da su mu se prilikom snimanja videa događale neke banalne greške, no i da je to sasvim normalno.

Kontakt oči u oči je ipak važan

Video format ima mnogo prednosti za učenje, no ima i mana. U videu se ipak, rekao je Toni, ne može prenijeti pogled u oči.

Izdvojeni članak

Toni Milun snimio lekcije iz matematike u kojima objašnjava situaciju s koronavirusom

– Meni je jako bitno kad imam nastavu da ima puno interakcije. Video nema interakciju, čak ni online nastava nema tako duboku interakciju. Tako da, to je meni ono kad ja studenta ili učenika vidim u oči ja vidim je li on to kuži ili ne kuži, rekao je.

Marko ga je pitao jesu li sada učenici postali “mali studenti”.

– Oni sad imaju priliku naučiti što to znači studirati i da samostalno malo više rade. To je jako dobro da se nauče na taj način malo više istraživati, rekao je Toni i dodao da su i studenti često navikli da im se sve servira pa je ovo prilika i za njih.

Komentirao je i da sad napokon imamo priliku unaprijediti naš školski sustav. Rekao je da misli da će velik dio nastavnika i kad se vratimo na nastavu uživo koristiti alate s kojima su naučili baratati na internetu u ovim vremenima. Marko je na to dodao da mu se čini da je ovo prilika i da se isprofiliraju neki kvalitetni nastavnici.

U visokom obrazovanju “ko u državnim firmama”

Razgovarali su i o promjenama u visokom obrazovanju s naglaskom na državno visoko obrazovanje. Toni Milun je rekao da će uvijek biti profesora koji će raditi manje te da će oni koji su svoj posao prebacivali na asistente do sada, sve isto nastaviti raditi i dalje te da se to neće previše promijeniti.

– Znaš što? Ko u državnim firmama, ne znam što bih ti rekao… I što sad ako netko vidi da netko ništa ne radi? Tko će njemu što učiniti? Ništa, bio je iskren Toni, no potvrdio je Markovu tezu da će ipak izaći na vidjelo koji profesori rade te je dodao da se nada da će studenti imati u budućnosti puno veću izbornost.

Toni Milun rekao je i da je u državnom sektoru visokog obrazovanja primijetio da ne žele puno surađivati, da ponekad za sebe misle da su najpametniji, no to je samo jedan dio njih. On sam surađuje s nekim super ljudima koji rade na državnim sveučilištima.

Prilikom najave ovog podcasta zamolili smo učenike da šalju zadatke koje ne znaju riješiti, a upravo njih Toni je riješio. Sve to možete pogledati u našem podcastu, a za više zanimljivog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal.