Pretraga

[VIDEO] U novom podcastu doznali smo sve važno o maturi iz Hrvatskog: ‘To nije težak ispit, ulazi u kategoriju lakših’

A- A+

Nastavljamo sa svojom serijom podcasta ‘U centru mature’ koju smo pokrenuli u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Gošća petog podcasta bila je Sanja Fulgosi, načelnica Istraživačko – razvojnog odjela NCVVO-a, a inače i profesorica Hrvatskog jezika. Kolika je prosječna riješenost mature iz Hrvatskog, kako se radi, je li više prilagođena gimnazijalcima i strukovnjacima te ima li smisla predati prazan esej samo su neka od pitanja o kojima smo razgovarali s našom gošćom.

Foto: srednja.hr

Hrvatski jezik na maturi je obavezan predmet, a za razliku od Matematike, više učenika odabire pisati višu razinu.

O razlikama u A i B razini

Izdvojeni članak

NCVVO pokrenuo digitalni alat za vježbanje zadataka: Isprobali smo novi način priprema za maturu

Kako je otkrila gošća našeg petog podcasta iz serijala ‘U centru mature’, Sanja Fulgosi, omjer onih koji pišu višu je otprilike 2/3 ukupnog broja pristupnika Hrvatskom.

– Razlika u dvije razine je sadržajna, a ne po razini vještina koje se očekuju. Kada se pripremala matura 2007., 2008. godine, na snazi su bili ovi planovi i programi po kojima i naši današnji maturanti još uvijek rade. Katalozi su se slagali tako da A razina odgovara gimnazijskom programu, a da B razina odgovara zapravo presjeku svih programa. Kako se nastavni planovi nisu temeljili na ishodima, nego na sadržajima, jako se vodilo računa da B razina u sadržanom smislu odgovara tim različitim programima koji su još kratko na snazi, otkrila je Fulgosi.

‘Ispit iz Hrvatskog nije težak ispit’

Kroz razgovore sa stotinama maturanata prošlih generacija doznali smo kako se najčešće plaše upravo ispita iz Hrvatskog, kojeg nerijetko opisuju teškim. No, naša gošća kaže da Hrvatski zapravo ulazi u lakše ispite na maturi, što potkrepljuje brojkama prosječne riješenosti.

– Što se tiče same težine ispita, maturantima odmah moram reći, ako je njihov dojam možda drugačiji, da ispit iz Hrvatskog jezika nije težak ispit. Prosječna riješenost više razine prošle godine bila je oko 58% i taj broj je stabilan pa možemo reći da on pripada u kategoriju lakših ispita. Ispit na B razini je nešto teži, ima prosječnu riješenost od oko 50% i ja bih mogla reći da je ispit koncipiran tako da više ističe ono što su maturanti učili i ono što znaju, nego ono što ne znaju. Znači nema straha, ispit iz Hrvatskog nije težak, to nam kažu brojke, rekla je Fulgosi i dodala kako je esej nešto teži.

Maturantima je još jednom savjetovala i da dobro pročitaju ispitne kataloge, jer je ondje navedeno sve što trebaju znati kako bi uspješno riješili ispite.

Iako nema minimalnog praga, na esej se mora izaći

Izdvojeni članak

[Video] Iz NCVVO-a su nam ekskluzivno otkrili sve o novom digitalnom alatu koji omogućuje uvid u zadatke mature

Dotaknula se i pitanja pragova prolaznosti, kazavši kako je on lani na Hrvatskom bio oko 37%, baš zato što ispit po prosječnoj riješenosti ulazi u kategoriju lakših ispita. Istaknula je kako ne postoji tendencija snižavanja pragova prolaznosti, ali da povjerenstvo koje donosi pragove uvijek nastoji ići na ruku maturantima. Ipak, ne savjetuje učenicima da se bave isključivo time koliko im je potrebno za prolazak ispita, nego da Hrvatski riješe najbolje što mogu.

Ove godine nema minimalnog praga prolaznosti zasebno na eseju i zasebno na testu, ali učenici moraju izaći na oba dijela ispita ako žele položiti Hrvatski.

– Djela su poznata u naprijed i mislim da svatko može pokušati napisati barem nešto, rekla je i istaknula da se za esej ne priprema u travnju za svibanj ili lipanj, nego od osnovne škole.

Fulgosi nam je još otkrila i kako se odabiru teme za esej, kako se on ocjenjuje i gdje u ispitu iz Hrvatskog učenici najviše griješe, a odgovore na sva ta pitanja možete doznati u sinoćnjem podcastu.


Ranije podcaste iz ove serije možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Ostali podcasti:

[VIDEO] U novom podcastu doznali smo sve važno o maturi iz Hrvatskog: ‘To nije težak ispit, ulazi u kategoriju lakših’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap