Pretraga

Vijest stigla i do Indonezije: Prvi smo popričali s Petrom koji je tek danas saznao da je najmaturant 2017.

A- A+

I dok je većina ovogodišnjih maturanata odahnula i ljetne praznike započela odmah nakon objave rezultata državne mature, to nije slučaj s najboljim među njima. Petar Suman, učenik Gimnazije Lucijana Vranjanina danas je pisao jedan od najvećih testova u životu – onaj na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja se trenutno održava u Indoneziji. Pravila na ovom velikom događaju poprilično su stroga – natjecateljima se oduzimaju mobiteli prilikom dolaska, pa je Petar tek danas saznao da je najbolji u svojoj generaciji. ‘Popričali’ smo s njim putem chata.

Petar Suman; privatna fotografija

Savršen rezultat na državnoj maturi iz Matematike i maturi iz Fizike postigao je učenik zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina – oba predmeta riješio je sa sto posto. Baš kao i Karlo Valentin Cihlar iz XV. gimnazije Zagreb, no za razliku od Miočana, Petar je pisao višu razinu Hrvatskog i nju riješio s 90 posto.

Upravo to priskrbilo mu je nagradu od 5.000 dolara koju sutra u Ministarstvu obrazovanja dodjeljuje hrvatski znanstvenik i profesor na američkom MIT-u, Marin Soljačić.

Danas saznao da je dobitnik Nagrade Soljačić

Izdvojeni članak

Double-double: Najbolji maturant 2017. i dobitnik 5.000 dolara je Petar Suman

Da je Petar najbolji maturant generacije 2017., javnost je saznala još u ponedjeljak, ali Petar tek danas. Naime, dok je za njegove vršnjake ljeto već počelo objavom konačnih rezultata mature, najbolji među njima nije se zabavljao jer je ovih dana polagao jedan od važnijih ispita u svom životu – onaj na Međunarodnoj olimpijadi iz Fizike, koja se održava u Indoneziji.

Svim natjecateljima, pa tako i Petru, mobiteli su oduzeti i zaključani u sef sve do kraja natjecanja. Štoviše, natjecatelji nisu mogli biti niti u kontaktu s profesorima koji su s njima u pratnji, pa do Petra informacija o tome da je proglašen najmaturantom  nije imala kako doći. Piše nam Petar putem chata, tek su im danas vraćeni mobiteli, pa je tu informaciju saznao s interneta.

– Svakako sam išao na sto posto i očekivao petice, ali nisam mislio da ću osvojiti ‘Soljačića’. Najteži mi je bio Engleski zbog eseja i slušanja, iz kojega sam na kraju imao 94 posto. Za Fiziku sam se pripremao dan prije, za Matematiku vikend prije, a najviše sam radio Hrvatski, neka četiri tjedna, piše nam Petar i dodaje kako još uvijek ne zna na što će utrošiti svoju nagradu od 5.000 dolara.

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Mladi skijaš iz pet predmeta na maturi dobio odličan, a dva riješio sa 100 posto

Dobre radne navike su dobitna kombinacija

Inače odličan đak, uvijek je bio vrijedan i marljiv, što je dobitna kombinacija u školi, kao i na natjecanjima na kojima sudjeluje.

– On radi, kako se to kaže od prvog razreda osnovne škole. U posljednje vrijeme mu je bilo dosta stresno, s obzirom na to da su oni bili prije otprilike mjesec dana na Europskoj olimpijadi, pa je paralelno morao pripremati to natjecanje, Indoneziju i maturu. To su bile pripreme od jutra do navečer, kazao nam je Petrov ponosni otac Damir Suman.

Ipak, kaže sam Petar, tijekom školske godine ne uči previše i ostaje mu vremena i za hobije, poput hokeja kojeg voli igrati.

– Nemam neku posebnu motivaciju za učenje, ali kad pišem test ili nešto slično potrudim se napisati najbolje što mogu pa otuda valjda i dobri rezultati. Slobodnog vremena imam tijekom godine, ali nemam pred test ili natjecanje jer tada radim intenzivnije, otkriva nam najbolji maturant 2017. godine.

Učenike treba poticati da uče kako razmišljati

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Od 37 učenika u državi koji su Fiziku riješili sa sto posto, dvojica dolaze iz Gimnazije Metković

Osim ljubavi prema fizici, koju će od jeseni i studirati na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultet, Petar ima još jednu – geografiju.

– Natjecao sam se u fizici i geografiji, bio sam na državnim natjecanjima iz tih predmeta i na međunarodnim olimpijadama, priča nam Petar o svojim dosadašnjim uspjesima.

Kako je u Indoneziji, sutra Petra nećemo vidjeti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gdje će najboljim maturantima biti dodijeljene vrijedne nagrade. Kaže, danas su mu tek završili ispiti na Olimpijadi, a sutra naša reprezentacija kreće na zasluženi odmor u razgledavanje Indonezije.

Budućim maturantima Petar je poručio kako je za uspjeh na maturi potreban rad i učenje tijekom sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja, a ne samo pred maturu. Savjet ima i za odrasle kojima je povjerena zadaća brige o obrazovanju.

– U sustav bi trebalo uvesti više discipline, a učenike poticati da uče kako razmišljati i učiti s razumijevanjem,  jednostavan je zaključak najmaturanta generacije 2017.

Vijest stigla i do Indonezije: Prvi smo popričali s Petrom koji je tek danas saznao da je najmaturant  2017.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap