Pretraga

[VIJEST U BROJCI] Ovaj je predmet najviše učenika palo na državnoj maturi

A- A+

Prošle je godine ispitima državne mature pristupio ukupno 36.041 kandidat. Od tog broja najviše je bilo maturanata koji su završili strukovnu školu (18.086), zatim gimnaziju (13.486) dok su ostatak činili kandidati koji su prije maturirali te pristupnici iz drugih zemalja, podaci su NCVVO-a.

Najveći broj kandidata prijavio je polaganje četiri predmeta (15.543), no mnoštvo pristupnika državnoj maturi rješavao je i pet predmeta (7.490).

Standardno je najviše maturanata pisalo hrvatski jezik A razine (24.174).

Čak 500 kandidata nije položilo jedan ili više obveznih predmeta državne mature. Kada govorimo o pojedinim ispitima, po prosjeku je najviše padova zabilježeno na glazbenoj umjetnosti i etici. Naime od 16 pristupnika ispitu iz glazbene umjetnosti 10 njih je dobilo jedinice, što je iznad 62 posto. Zanimljivo svi ostali dobili su dvojke!

Na etici je pak od 41 pristupnika, njih čak 19 dobilo jedinicu, što je također vrtoglavih 46,3 posto. Iz etike niti jedan pristupnik nije dobio četvorku ili peticu.

Kad je pak riječ o nominalno najvećem broju nedovoljnih ocjena, on je zabilježen iz hrvatskog jezika B razine.

Taj predmet na maturi nije uspio položiti 1.801 pristupnik, a ne zaostaje puno niti fizika, koju je pao čak 1.781 učenik.

Kada je pak riječ o peticama, tu u postocima prednjači francuski jezik više razine. Od 101 pristupnika koji je na državnoj maturi polagao ovaj predmet, zabilježene su čak 43 petice. To je nešto iznad 42 posto.

Nominalno, daleko najviše petica je zabilježeno iz engleskog jezika A razine. Čak 3.359 učenika riješilo je taj predmet s izvrsnim uspjehom. To je zaista impozantnih 17,8 posto!

Copy link
Powered by Social Snap