Brojni maturanti ovo ne znaju nakon 12 godina učenja vjeronauka: A vi?

Več smo vas iz nekoliko kutova izvijestili o Bug Future Showu, no pronašli smo još jedan detalj koji bismo željeli podijeliti s vama, a izrečen je na spomenutoj manifestaciji. 

Konkretno, bivši šef kurikularne reforme Boris Jokić, u predavanju ‘Ima (li) nade za Hrvatsku: obrazovanje, tehnologije, budućnost’, spomenuo je par pojedinosti vezanih za (ne)znanja koja maturanti imaju po završetku srednje škole.

Hey ho Let's go: Inspirativno predavanje Borisa Jokića koje će vas pokrenuti, odmah i sad

Tako je istaknuo kako ovaj zadatak na ispitu osnovne razine matematike točno rješava pola pristupnika ispitu, 12,9% niti ne pokušava odgovoriti, dok 65% onih koji netočno rješavaju ovaj zadatak, upisuju fakultete.

– Matematika nije jedino područje gdje ishodi zapravo nisu kakve očekujemo. Da ih (maturante) pitate 10 Božjih zapovijedi, ni to ne bi znali, nakon 12 godina učenja vjeronauka. Da ih pitate osnove pravopisa, ni to ne bi znali, rekao je na istom predavanju Jokić.

Premda je teško povjerovati da u zemlji u kojoj se 86,28 stanovništva smatra katolicima (prema popisu iz 2011.), mnogi 18-godišnjaci ne znaju ni ovaj temeljni Božji zakonik, priznajemo da ni nama u redakciji portala nije dobro išlo sa zadatkom. Na kraju smo se sjetili svih deset zapovijedi, ali ne pojedinačno, nego u timovima od po troje ljudi.

Dajte si dvije-tri minute te pokušajte nabrojati svih 10 Božjih zapovijedi, po mogućnosti prema redoslijedu. Kada to uspijete ili ne uspijete, ispod fotografije provjerite točne odgovore.

Deset Božjih zapovijedi:

1. Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!

2. Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!

3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!

4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude!

5. Ne ubij!

6. Ne sagriješi bludno!

7. Ne ukradi!

8. Ne reci lažna svjedočanstva!

9. Ne poželi tuđeg ženidbenog druga!

10. Ne poželi nikakve tuđe stvari!

Obzirom da je spomenut pravopis, poznavanje dijela tog područja možete testirati u kvizovima ‘Izaberite ije ili je’ te ‘Provjerite razlikujete li -ć i -č’.

Odgovori