Čak 12.000 pristupnika nije riješilo ovaj banalni zadatak s niže razine Matematike: Možete li vi?

U prostorijama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje danas su predstavljeni konačni rezultati državne mature. Detaljnije ćemo vas o njima izvijestiti nešto kasnije, a za sada možemo reći kako je jedan od zaključaka da je ova generacija ostvarila lošije rezultate iz Matematike, što smo doduše mi već u subotu zaključili, predstavljajući usporednu analizu pragova prolaznosti u posljednjih pet godina. Ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić izdvojila je i jedan zadatak, želeći istaknuti razinu (ne)znanja iz Matematike. Naime, zadatak koji vidite na fotografiji, nije znalo riješiti 12.000 pristupnika niže razine Matematike!

Zadatak nedokučiv za 12.000 pristupnika Matematici B razine/ foto: Ivan Božić|srednja.hr
Maturanti budite oprezni! Ne učinite li ovo možete platiti ogromnu novčanu kaznu

Pa zbilja, ako ovaj zadatak nije riješilo preko 50% pristupnika nižoj razini Matematike, nije ni čudno što je prag prolaznosti za dvojku 24% testa.

Okušajte se u rješavanju zadatka uz koji ostavljamo i pitanja, koja su si u NCVVO-u postavili, shvativši da je ovaj zadatak većini maturanata i ostalih pristupnika Matematici B razine, bio nedokučiv.

Još jedna važna napomena na kraju. Premda su konačni rezultati državne mature predstavljeni već u 12 sati, izbori na upisnim listama prioriteta mogu se mijenjati sve do 17.59 minuta.

One comment

  1. Pa zahtjeva zadatak malo razmislit. Mislin nisu svi matrmaticki genijalci. Ne kazen za sebe. Lagan je zadatak za nekoga ko zna 100/11 cca 9.1
    9.1-7=2.1
    2.1*4.5 =9.4

    Al svejedno za nizu razinu, za ucenike koji matematiku uce iskljucivo lekciju za lekciju i nemaju dara za matematiku uopce nije lagan zadatak jer ne trazi nijedni gradivo vec logicko razmilsjanje. Nemaju svi ljudi iste darove, ja znan matematiku pa ne znan sam postole zavezat…

Odgovori