Učenici odlučili: Mogućnost odabira deset studija na maturi nije previše!

Uvođenjem državne mature učenici su dobili mogućnost sastavljanja liste od deset studija koje bi željeli upisati, prioritetnim redoslijedom. Potaknuti neodlučnošću maturanata oko pitanja je li tih deset studija ipak previše odlučili smo na našem portalu provesti anketu. U trenutku pisanja članka ukupno je anketom sakupljeno 270 glasova, a većina je odlučila – mogućnost odabira deset studija nije previše.

Jedni smatraju kako su odabirom deset studija veće mogućnosti da upišu bar nešto, dok drugi tvrde kako to nije dobro jer tako brojni upisuju ono što ih ne zanima i nakon prve godine studija odluče prekinuti studij ili pak nisu stekli uvjete za nastavak studija.

Maturanti podvojenog mišljenja: Je li mogućnost odabira 10 studija previše?

Dvosjekli mač 

Kada smo nekoliko ovogodišnjih maturanta upitali što oni misle o mogućnosti koju im je pružila državna matura dobili smo različite, ali vrlo zanimljive odgovore. 

– Deset različitih studija na popisu je apsolutna glupost. Ne vjerujem da neka osoba ima toliki broj studija za koji može biti zainteresirana. Mislim da bi tri ili četiri mogućnosti za odabir bile sasvim dovoljne. Primjerice, ako netko želi studirati medicinu i to mu je prvi izbor, može odabrati medicinu u Zagrebu, Osijeku, Rijeci ili Zadru, valjda će na jedan od tih fakulteta upasti, kazao nam je Marin, budući brucoš osječkog Filozofskog fakulteta. 

Njegova vršnjakinja Ivona s tom se tezom ne slaže. 

– Osobno, meni je to super jer mogu izabrati različite i smjerove i fakultete i u tih deset različitih studija zapravo mogu staviti ono što me najviše zanima i zasigurno u jedan od tih izbora upasti, rekla nam je Ivona.

Sveučilište u Rijeci objavilo konačne kvote za upise na jesenskom roku

Većina podržava trenutna pravila 

S Ivonom su se složili i čitatelji našeg portala koje smo uz pomoć ankete ispitali smatraju li da je mogućnost odabira deset studijskih programa prevelika.
Od 270 glasača, 57 posto njih kazalo je da ne smatra te kako odabir više studija donosi određene pogodnosti. 

Ipak, velik je i broj onih koji su na naše pitanje odgovorili potvrdno. Malo više od 41 posto učenika složilo se s brucošem Marinom koji smatra kako je nemoguće da osoba može biti zainteresirana za toliki broj studija, te kako bi se broj mogućih izbora trebao smanjiti. 

Preostalih dva posto čitatelja i dalje nije sigurno koja je opcija bolja.

Odgovori