Pretraga

Viša razina Matematike maturantima teža nego na ljetnom roku, a na osnovnoj ih ‘mučile’ maline i grafovi

A- A+

Za 3.850 kandidata jesenskog roka mature, danas je bio stresan dan – polagao se ispit iz Matematike. Neki su morali zbog popravnih ispita ili pada na ljetnom roku, a neki jednostavno zato što su željeli bolju ocjenu. I kako to i obično biva i ovoga su puta dojmovi oko težine samog ispita podvojeni. Inače, ove je godine na ljetnom roku Matematike rezultat bio poprilično loš, pa je prag prolaznosti iznosio svega 24 posto.

Flickr

Toni je na jesenski rok državne mature izašao jer je pao Matematiku, tako da je njemu ovo prvi puta da polaže maturu. Pisao je osnovnu B razinu.

Maline i bicikl ‘mučile’ kandidate na osnovnoj razini

Izdvojeni članak

Čak 12.000 pristupnika nije riješilo ovaj banalni zadatak s niže razine Matematike: Možete li vi?

– Zadaci su bili dosta razumljivi, ali je bilo i dosta logičkih zadataka. Primjerice: ‘Djevojka A i djevojka B skupa beru kupine 12 minuta. Djevojka A kada bi sama brala kupine radila bi to 10 minuta duže od djevojke B. Koliko je to minuta?’ Zadan je bio i graf s biciklistom i automobilom, pa su bila pitanja tipa iscrtavanja s grafa koliko su udaljeni i koliko im treba da se susretnu, prisjeća se Toni.

U njegovoj Prirodoslovno grafičkoj školi u Rijeci nije bilo nikakvih incidenata na ispitu, a vrlo je malen i broj učenika koji su uopće polagali ovaj ispit.

– Što se tiče pripreme za test, inače me hvata panika kada je u pitanju Matematika, tako da sam proveo puna dva popodneva učeći. Ne čini se možda mnogo, ali ipak su to gradiva iz 1. i 2. razreda, rekao nam je Toni koji je planirao upisati Povijest na Filozofskom.

Ipak, to neće biti moguće jer za jesenski rok na tom studiju nije ostalo slobodnih mjesta, pa ako sada nešto upiše, kaže, dogodine se namjerava prebaciti.

Dvojka i trojka očekivane ocjene

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući rezultati ankete: Doznajte koju ocjenu očekuje većina na maturi iz Matematike

Iz istog je razloga kao i Toni danas maturu iz Matematike na B razini pisala i Marija, bivša učenica opće gimnazije u Županji.

– Prvi put sam se susrela s maturom i bilo mi je teško dosta. Uspoređivala sam s ljudima koji su pisali ljetni rok i jesenski je bio zbilja teži. Imala sam problema s grafovima i sa zadatkom s eksponencijalnom jednadžbom, kaže Marija koja se pripremala mjesec dana, a učila je iz skripte s riješenim zadacima.

Dodaje, očekuje prolaznu ocjenu , a plan joj je upisati Teologiju u Zagrebu. Za razliku od Tonija i Marije, Stefan je za pisanje mature imao neke potpuno druge razloge. Nakon što je iskusio kakva je situacija na tržištu rada, odlučio je nadograditi svoje znanje i obrazovanje.

– Zaposlio sam se i u ovoj državi si nitko i ništa sa srednjom školom i doslovno si svi šefovi daju za pravo da te maltretiraju, požalio nam se Stefan iz Belog Manastira.

Kaže, Matematika mu je prošla odlično i nije bilo preteško, a nije upoznat s time kako je bilo prijašnjih godina.

– Što se tiče ovogodišnjeg jesenskog roka meni je bilo lakše nego na ljetnom. Pripreme su mi bile par sati instrukcija i dubokoumni razgovori s najboljim prijateljem uz rakiju, otkriva nam Stefan i dodaje kako na B razini matematike očekuje trojku.

A razine teža nego na ljetnom roku

Izdvojeni članak

Profesor riješio sve zadatke s mature iz matematike

Iz razloga što nije prošao jedan strukovni predmet, Val Bakran iz Graditeljske tehničke škole u Zagrebu morao je polagati maturu na jesenskom roku, a odlučio je pisati višu razinu Matematike.

– Činilo mi se kao da bi jesenski rok mogao i trebao biti lakši jer su sve teške zadatke stavili na ljetni, ali sam ih i dalje uspijevao rješavati zbog dobre vježbe za jesenski. I inače mi je glupo da je jesenski ispao teži, pošto bi ipak nekom logikom trebao biti lagan. Ispit iz Matematike mi je bio jedini ispit oko kojega sam se baš bojao i užasno puno učio.  Po pričama mojih frendova, matiša se činila dosta teškom pa mi je stvarala nervozu i stres večer prije, priznaje Val.

U usporedbi s ljetnim rokom, kaže nam Val, ispit je bio puno teži jer su prevladavali zadaci riječima i poprilično komplicirane jednadžbe.

– Recimo od zadataka s derivacijama bio je jedan, geometrije skoro pa ništa, jedan iz planimetrije. Problem na ispitu mi je nastao već nakon četvrtog zadatka jer su počeli dosta teški zadaci koje bi svrstao između 15. i 29. pitanja, rekao nam je Val koji se za maturu pripremao čitavu godinu, jer je planirao ići još na ljetni rok.

Za jesenski je, kaže, manje učio jer je radio preko ljeta, ali tri tjedna prije mature počeo se ponovno pripremati uz pomoć instruktora.

– Nakon svog učenja očekivao sam najmanje tri, ali sad nakon svega očekujem dvojku jer je fakat bio jako težak ispit i jedva sam se snašao u nekim zadacima. Što se faksa tiče, prvo sam ciljao Arhitekturu ili neki tehnički, ali nakon srednje mi se to nekako zgadilo pa sad ciljam Krajobraznu, Animalne znanosti, Povijest u Zadru ili Novinarstvo u Zagrebu. Ako ne prođem Matematiku, dogodine ću probati upisati fakultet vani, vjerojatno u Danskoj, jer mi se čini da bi puno više dobio od nekog fakulteta u inozemstvu nego u Hrvatskoj, kazao nam je zagrebački maturant.

Copy link
Powered by Social Snap