Pretraga

Više od 4000 maturanta pristupilo probnim ispitima državne mature u Algebri

A- A+

Maturanti su u velikom broju iskoristili priliku koja im se pružila i ove godine: da na vrijeme prije državne mature provjere svoje znanje iz triju ključnih predmeta u realnoj ‘simulaciji’ polaganja tog ispita koju je ponovno provelo Otvoreno učilište Algebra. Projekt probnih ispita za maturante provodi se kako bi im se olakšale pripreme za jedan od najvažnijih ispita u njihovim životima, a na pripremi ovih probnih ispita radili su srednjoškolski profesori s velikim iskustvom na državnoj maturi. Svi koji su danas pisali probne ispite rezultate će primiti u narednih desetak dana te će se tako moći usporediti s generacijom, dok će i oni i svi ostali zainteresirani moći uskoro pogledati rješenja zadataka s probnog ispita u video formatu – da to učine i oni koji danas nisu pisali probne ispite pomoći će, vjerujemo, i to što će zadatke iz matematike rješavati Toni Milun.

Drugu godinu zaredom, Otvoreno učilište Algebra provelo je masovne probne ispite namijenjene maturantima u deset gradova širom Hrvatske. Više od 4000 maturanata tijekom proteklih se tjedana registriralo za ovo dobrovoljno pisanje probnih ispita, gotovo svi su u konačnici i pristupili današnjoj akciji. Kao i prošle godine, izuzetno velik interes učenica i učenika završnog razreda srednje škole pokazuje koliko je ova inicijativa opravdana i njima potrebna kako bi na vrijeme, nekoliko mjeseci ranije, provjerili svoja znanja, usporedili ih s rezultatima vršnjaka i vidjeli trebaju li dodatno “brusiti” svoja znanja iz pojedinih predmeta.

Probni testovi za maturu pisali su se danas u Zagrebu (više od 2000 polaznika), Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Sisku i Kutini, i to iz tri predmeta (matematike, hrvatskoga i engleskoga jezika) i na dvije razine znanja (A i B), što su učenici samostalno mogli birati tijekom postupka prijave na probno testiranje. Pritom su probni ispiti pisani po poznatim pravilima državne mature (izuzetak je bilo tek prilagođeno vrijeme rješavanja pojedinih ispita u skladu s brojem zadataka kao i izostanak pisanja eseja iz hrvatskoga i engleskoga jezika), što je maturantima dalo priliku da osjete kako će u stvarnosti izgledati taj ispit te da na njemu budu više opušteni. Svi maturanti koji su pristupili ovim probnim testovima unutar sljedećih desetak dana bit će obaviješteni o rezultatima koje su postigli, a što će im pomoći da se još bolje pripreme za konačno polaganje ispita državne mature.

Međutim, za razliku od prošlogodišnje, prve inicijative ove vrste, ove će godine maturanti moći provjeriti jesu li dobro riješili svoje zadatke gledajući videopriloge koji će, naravno, biti dostupni i svim ostalim maturantima koji se spremaju za ispit državne mature. Videopriloge priprema iskusna ekipa predavača i profesora okupljenih oko ovog projekta Otvorenog učilišta Algebra: primjerice, Toni Milun, među učenicima vrlo popularan profesor matematike, prikazat će ispravan način rješavanja svih zadataka iz probnih ispita, a na sličan će način biti pripremljeni videomaterijali s rješenjima zadataka iz hrvatskoga i engleskoga jezika.

– Drago nam je što su maturanti i ove godine prepoznali jedinstvenu mogućnost uvida u svoje ‘prolazno vrijeme’ u procesu učenja za državnu maturu i odazvali se u ovako velikom broju. Vjerujemo kako će im povratni rezultati dati dobre smjernice za što bolju pripremu, osobito stoga što će njihovi rezultati biti uspoređeni s rezultatom svih pristupnika, što i jest relevantna informacija s obzirom na krajnju svrhu državne mature – upis na fakultet. Pozivamo sve maturante da pogledaju i snimljene videopriloge za sva tri predmeta jer će osim točnih rješenja dobiti i objašnjenje svakog zadatka, odnosno dodatnu priliku za učenje, izjavila je prof. Klaudija Šarkanj, voditeljica karijernog savjetovanja u Otvorenom učilištu Algebra.

Nakon obrade svih probnih ispita i analize rezultata, Otvoreno učilište Algebra objavit će u narednim danima prosječne rezultate ove generacije maturanata, po predmetima, pa će se oni moći usporediti i s prošlogodišnjim rezultatima ovog projekta.