Pretraga

Visokorangirana šefica iz Centra za maturu lažirala diplomu pa dobila otkaz: Sud je vratio na posao

A- A+

Višnja Denjo, šefica financija Centra koji provodi maturu, prije gotovo sedam godina dobila je otkaz zbog lažiranja diplome Ekonomskog fakulteta. Tužila je Centar, a Sud ju je sada, pravomoćnom presudom, odlučio vratiti na posao zbog navodne proceduralne greške.

NCVVO | foto: Ivan Božić, srednja.hr

Kako doznaje Jutarnji list, načelnica financijske službe Nacionalnog centra za provedbu državne mature Višnja Denjo krajem 2014. godine dobila je izvanredni otkaz. U pozadini svega bilo je lažno predstavljanje stručne spreme poslodavcu. Gospođa Denjo je, naime, imala lažnu diplomu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu što se otkrilo nakon što je Centar dobio anonimnu prijavu.

Nakon otkaza tužila poslodavca

Nakon što je dobila otkaz, Denjo je tužila NCVVO kao svog poslodavca, a Županijski je sud u Splitu ovih dana, vjerovali ili ne, pravomoćno presudio da je otkaz nezakonit. Konkretno, poništili su otkaz te naložili Nacionalnom centru da gospođu vrati na posao. Ona je, pak, u međuvremenu stekla diplomu Ekonomskog fakulteta u Travniku, piše Jutarnji.

Razlog tako bizarnoj presudi leži u proceduralnoj greški prilikom uručivanja otkaza. Naime, tadašnja ravnateljica Centra Maja Jukić po zakonu je trebala konzultirati, prije samog otkaza, radničko vijeće te institucije. Kako je ono bilo u procesu izbora, Jukić je iskoristila mogućnost savjetovanja sa sindikalnim povjerenikom nakon čega je gospođi Denjo uručen otkaz.

Županijski sud, pak, smatra da se Jukić trebala savjetovati sa starim sazivom radničkog vijeća prije izvanrednog otkaza pa je zbog toga presudio da se otkaz poništava, a gospođa Denjo se, istom odlukom, vraća na svoje radno mjesto.

Izdvojeni članak
NCVVO

Nakon ostavki zbog skandala: Vlada imenovala nove članove Upravnog vijeća NCVVO-a

Razočarana jer nije dobila povrat plaće

Denjo je pritom, kako piše Jutarnji, tražila naknadu plaće koju nije dobivala nakon otkaza. Riječ je o bruto iznosu od 508.986,72 kune, no Sud joj nije uvažio taj zahtjev. Zbog toga je razočarana.

– Presuda me razočarala jer mi nisu dali povrat plaća. Ako dobijete ništavan otkaz, morate dobiti razliku koja vam slijedi. Zato idem na reviziju Vrhovnog suda. Odvjetnik mi kaže kako curi vrijeme jer se moram do 23. travnja vratiti na posao prema odluci suda. Zasad su samo tražili ovjerenu diplomu. Upisala sam 2010. studij računovodstva i revizije na Ekonomskom fakultetu u Travniku jer je puno jeftiniji. Putovala sam subotama. Rad sam obranila u siječnju 2015., a svečana dodjela diploma bila je u listopadu. Sve transparentnost, rekla je novinarki Jutarnjeg Višnja Denjo.

Na pitanje kako joj uopće palo na pamet krivotvoriti stručnu spremu, kaže da “to nije nikada korišteno, nitko nije znao” i da je “dobro radila svoj posao” te joj diploma nije trebala. Istaknula je kako nikad nije koristila lažnu diplomu već da je u Centru 2006. zaposlena temeljem srednje stručne spreme. Na pitanje hoće li se vratiti na posao, još uvijek, kaže, ne zna.

Kazneno prijavljena DORH-u

Jutarnji je kontaktirao i Maju Jukić, ravnateljicu Centra za maturu u vrijeme kada je Denjo zbog falsifikata diplome dobila izvanredni otkaz. Ona tvrdi da nije učinjena nijedna proceduralna greška u tom slučaju.

– Anonimnu prijavu o falsifikatu dobila sam 18. studenoga 2014. Stigao je policijski nalog da se pod hitno očitujem. Zakon je nalagao da od trenutka stjecanja dokaza o falsificiranju u roku od 14 dana moram osobi dati otkaz. Stručnjak radnoga prava tada je dao upute kako to učiniti. Jamčim da nije napravljena nijedna proceduralna greška pri davanju otkaza. cijelim sudjelovao je u tome, uključujući policiju, rekla je Jukić.

Izdvojeni članak

Sramotni skandal na maturi tema i u Saboru: ‘Interveniralo se, po mnogočemu sudeći – koruptivno’

Aktualna ravnateljica Centra Ivana Katavić novinarki Jutarnjeg potvrdila je primitak presuda, no s obzirom na to da su trenutno u komunikaciji s bivšom zaposlenicom, kazala je da ne može dostaviti detaljnije informacije.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za Jutarnji kažu da su podigli kaznenu prijavu DORH-u zbog krivotvorenja isprave. Istaknuli su kako osobe koje počine kazneno djelo krivotvorenja javnih isprava “ne mogu biti zaposlenici javne ustanove”.

NCVVO
Share via
Copy link
Powered by Social Snap