Pretraga

Višu razinu Hrvatskog maturanti rješavali ‘brzinom munje’: Književnost lagana i logična, gramatiku pogađali

A- A+

Malo više od 23 tisuće pristupnika prijavilo je višu razinu državne mature iz Hrvatskog jezika, inače obveznog predmeta na državnoj maturi. Podsjetimo, ovaj je ispit bio odgođen, nakon što su u Obrtnoj tehničkoj školi u Splitu prošloga tjedna umjesto eseja podijeljene vrećice s ispitima, a brojni su maturanti zbog toga negodovali. Ipak, danas je popriličan broj njih zadovoljan napisanim, a kažu, vremena je za ispit bilo i više nego dovoljno, pa su prvi maturanti 80 pitanja riješili već u sat vremena. Kako kažu, književnost je većini bila lakša nego gramatika.

Foto: srednja.hr

Ovogodišnja novost na državnoj maturi bilo je produljenje vremena za pisanje ispita iz književnosti i jezika, sa 80 na 100 minuta. No, maturantima je to bilo previše vremena za 80 zadataka, pa su prvi pristupnici počeli izlaziti već nakon sat vremena.

Izdvojeni članak

Objavljena točna rješenja trosatnog ispita iz Matematike: Doznajte kako ste napisali A razinu

‘Tko je dobro naučio nije mu bio problem’ 

Jedan od maturanata kojemu je vremena bilo i više nego dovoljno je Karlo-Renato iz Gimnazije Osijek. 

– Nije bilo ni približno zahtjevno kao Matematika. Zadatci s polaznim tekstovima su bili lagani jer nisu tražili da znaš o djelu već da pronađeš u polaznom tekstu točan odgovor. To je 30 bodova od 80 što je već bilo dosta za prolaz, ako ste dobro koncentrirani na čitanje teksta i odgovaranje na tih 30 pitanja, kazao nam je Karlo-Renato. 

U zadacima su tako maturanti od četiri ponuđena odgovora morali prepoznati onaj koji je nastao palatalizacijom, odgovoriti na pitanja koji je junak poslije rata u Troji putovao svijetom, tko je autor Metamorfoza, tko se od likova ponuđenih likova pojavljuje u Prokletoj avliji, koji od navedenih odgovora je srednjovjekovni ep i slično. 

– Bilo je par zadataka za prepoznati na kojeg se lika u djelu odnosi određeni ponuđeni tekst, a likovi su isto bili ponuđeni. Jednostavno, tko je dobro naučio nije mu bio problem odgovoriti, kaže nam Karlo-Renato. 

On se za maturu pripremao kroz četiri mjeseca na instrukcijama, a iz više razine očekuje trojku. Zadovoljan je i napisanim esejem. 

– Iz eseja očekujem dovoljno za prolaz. Tema je bila odlična za pisati i stvarno se moglo napisati dosta, zaključuje Karlo-Renato.

Izdvojeni članak

Stigla rješenja iz Matematike na B razini: Provjerite kako ste riješili ispit te pragove prolaznosti iz prošle godine

Pitanja iz književnosti bila su lagana 

Da ispit nije bio ništa teži u odnosu na prethodne godine, smatra Daniel iz Graditeljsko-geodetske škole Osijek. 

– Osobno mislim da ispit nije niti težak niti lagan, zlatna sredina. Po meni, književnost je bila lakša nego gramatika. Pitanja iz književnosti su bila puno lakša jer su se odnosila samo na zadani tekst, bez primjene književnosti, rekao nam je Daniel. 

Super mu je, kaže, bila tema na eseju koji je prošao odlično – smjernice su bile izrazito korisne, a svidio mu se i odabir djela.

– Pripremao sam se sam za Hrvatski, rješavao sam mature od prijašnjih godina i ponovio iz skripta s interneta. Očekujem minimalno 3, ali mislim da će ocjena biti 4, kaže nam Daniel i dodaje kako u njegovoj školi nije bilo nikakvih incidenata i sve je prošlo po pravilima i u tišini te kako planira upisati Arhitekturu i urbanizam u Osijeku.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući rezultati ankete: Doznajte koju ocjenu očekuje većina na maturi iz Matematike

‘Gramatika je većinom bila pogađanje’ 

I Petra iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci nam kaže kako joj nije bilo teže nego prethodnih godina te kako je zadovoljna onime što je napisala. 

– Književnost bila dosta lagana i logična, dok je gramatika većinom bila pogađanje. Pripremala sam se nekoliko dana uz pomoć skripti i udžbenika, a očekujem bar četvorku. Mislim da sam esej jako dobro napisala, tema je bila odlična, možda sam jedino malo zeznula uvod, ispričala nam je Petra koja bi voljela studirati Logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. 

Dodaje, vremena je bilo i više nego dovoljno, te je mišljenja da vrijeme nije trebalo biti produženo sa 80 na 100 minuta, što je bila ovogodišnja novost.
Nešto malo drugačije mišljenje ima Kristina iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar. 

– Mislim da je svake godine matura sve teža i teža, pa tako i ove godine. Pripremala sam se tako da sam rješavala sam testove od prijašnjih godina i pročitala 2-3 puta skriptu od 90 stranica, kaže Kristina i dodaje kako bi bila zadovoljna i ocjenom dovoljan, te kako planira upisati Ekonomski fakultet u Rijeci.

Analizu niže razine Hrvatskog jezika možete pročitati na ovoj poveznici

Copy link
Powered by Social Snap