Pretraga

Vječna nedoumica maturanata: Kada će vam faks naplatiti školarinu i trebate li brisati studije s liste?

A- A+

Tisuće maturanata ovih dana s nestrpljenjem iščekuje prijevremene rezultate državne mature. Bit će objavljeni u podne 14. srpnja, nakon čega počinje teći rok za ulaganje prigovora na ocjene. Konačne rezultate mature učenici će doznati 21 srpnja, a sve do tog dana u 13:59 sati mogu mijenjati listu prioriteta studijskih programa. Jedno od češćih pitanja maturanata ovih dana je trebaju li s liste brisati studije i koje, kao i u kojem slučaju fakulteti naplaćuju oportunitetne troškove.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Konačne rang-liste za upise na studijske programe maturanti i drugi kandidati moći će vidjeti 21. srpnja nakon 15 sati. Do tog dana u 13:59 sati mogu mijenjati listu prioriteta studijskih progama, a izuzetak su fakulteti koji su odredili raniji rok prijave, što su obično oni koji provode neku vrstu prijemnog ispita.

Trebali brisati fakseve s liste i kada faks može naplatiti školarinu?

Glavno pitanje maturanata ovih je dana trebaju li brisati s liste fakultete na koje nisu upali. Sve to pojašnjeno je na stranici Središnjeg prijavnog ureda, Studij.hr. Ondje stoji kako je ‘potrebno obrisati samo one prijavljene studijske programe koje kandidat nema ni u kojemu slučaju namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvario pravo upisa.’

– Kandidati se mogu upisati samo na studijski program za koji su u sustavu NISpVU nakon objave konačnih rang-lista ostvarili pravo upisa (DA) i dobili upisni broj. Dodjelom upisnoga broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program. Ako kandidat ne obriše studijski program, a na njemu ostvari pravo upisa, te ga ne ode fizički upisati, tada mu visoko učilište može zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta koji mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine, pojašnjavaju iz Središnjeg prijavnog ureda.

Izdvojeni članak
matura

‘Trenutak istine’: Provjerili smo u koliko sati stižu rezultati državne mature

Kako to izgleda na primjeru?

Sve ostale studijske programe koje je kandidat prijavio i koje bi želio upisati nije potrebno brisati ni u kojemu trenutku, a iz Središnjeg prijavnog ureda naveli su i primjer:

– Kandidat je prijavio sedam studijskih programa. Ostvario je pravo upisa (DA) na svom 2. prioritetu i dodijeljen mu je upisni broj 1234. Kandidat nije trebao brisati studijski program pod rednim brojem 1 s obzirom da se ne nalazi unutar upisne kvote tog studijskog programa. Čim se kandidatu kraj nekog studijskog programa pojavi najbolji odabir (DA) njegov plasman nije vidljiv na rang-listama nižih prioriteta i takve studijske programe nije potrebno brisati jer on ne zauzima mjesto ostalim kandidatima. Iz ovoga se primjera može vidjeti da se kandidat na svomu 3. i 5. prioritetu nalazi unutar upisne kvote, no s obzirom da se ti studijski programi nalaze ispod najboljeg odabira (DA) nije ih bilo potrebno brisati jer, kao što je već navedeno, na rang-listama nižih prioriteta (svi oni studijski programi ispod najboljeg odabira (DA)) kandidati ne zauzimaju mjesto drugim kandidatima, pojasnili su iz Središnjeg prijavnog ureda.

Primjer liste prioriteta|izvor: Središnji prijavni ured, studij.hr

Copy link
Powered by Social Snap