Pretraga

Vječno pitanje maturanata: Trebate li dobiti prolaznu ocjenu iz eseja da biste prošli Hrvatski?

A- A+

Ovoga petka maturanti su napisali i drugi dio ispita iz Hrvatskog jezika – esej. No, pitanje koje i dalje mnoge od njih muči jest trebaju li dobiti prolaznu ocjenu iz eseja da bi položili ispit iz Hrvatskog. Ukratko, još ove godine za taj se dio ispita ne određuje zaseban minimalni prag.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hrmatura (6)

U posljednjih nekoliko godina državne mature pravila oko toga treba li na eseju iz Hrvatskog jezika zadovoljiti zaseban minimalan prag mijenjala su se, pa je i ovogodišnja generacija zbunjena i pita se –  trebam li na eseju dobiti prolaznu ocjenu da bi prošao Hrvatski? Odgovor je – ne. Još ove godine za esej i ispit ne određuje se zaseban minimalni prag, nego se za ispit iz Hrvatskog donosi jedinstveni prag prolaznosti. Njega NCVVO obično objavljuje netom prije rezultata mature.

Drugim riječima, teoretski je moguće predati prazan esej i iz njega dobiti nula bodova, a da ipak položite maturu iz Hrvatskog, ako ste izvrsno napisali prvi dio tog ispita – test iz jezika i književnosti. Naime, školski esej donosi 1/3 od ukupnog dijela bodova (najviše 40), a druge dvije trećine (najviše 80) donosi test.

No, ono što trebate imati na umu jest da ispit iz Hrvatskog sigurno ne prolazite ako se niste pojavili na nekom od dva dijela, jučerašnjem testu ili današnjem eseju. Da bi vam se uopće bilježio izlazak na ispit, morali ste pristupiti i testu i eseju.

Pravila oko polaganja Hrvatskog na maturi znatno će se mijenjati u 2023. godini. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) još je ranije najavio da će pozitivna ocjena iz eseja ponovno biti uvjet za prolazak ispita državne mature iz Hrvatskog jezika, kao i da od 2023. više neće postojati viša i osnovna razina tog ispita, nego će svi maturanti pisati jedinstveni ispit. Također, od 2023. ispit iz Hrvatskog jezika više se neće sastojati od dviju ispitnih cjelina, nego triju. Prva ispitna cjelina je čitanje, književnost i hrvatski jezik, druga sažetak, a treća školski esej, o čemu više možete čitati ovdje i poslušati u videu ispod.

 

@srednja_hr Stižu velike promjene na maturu iz Hrvatskog! Što mislite o promjenama? #čitajsrednjahr #srednjahr #matura #drzavnamatura #hrvatski #škola #esej #obrazovanje #maturanti #vijesti #hrvatska #fyp #srednja ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

 

Sudjelujte u anketi:


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.