Pretraga

Na Vjeronauku se tražilo opće znanje o vjeri, a ne nabubani podaci: Dosta pitanja se ponovilo

A- A+

Od 102 maturanata i ostalih kandidata koji su prijavili polaganje Vjeronauka na državnoj maturi, uspjeli smo pronaći njih dvoje, da s nama podjele svoje dojmove s ispita. Taj test se pisao od 14 sati, a za rješavanje 40 pitanja, polagači su imali svega 70 minuta.

foto: Pixabay.com

A baš kao i prethodnih godina, osim poznavanja činjenica, pristupnici su morali pokazati razumijevanje kršćanske vjere.

Upravo to je razveselilo jednu od naših sugovornica, koja je pisala Vjeronauk.

– Dakle test je bio po mom mišljenju dosta jednostavan. Imam dojam da se više tražila opća kultura i znanje o vjeri, nego bubanje napamet i napokon mogu reći da sam prezadovoljna radi toga, govori nam Nikol, maturantica Upravne škole Zagreb, koja namjerava upisati smjer teološko religijske znanosti na Katoličko bogoslovnom fakultetu pa je zato polagala Vjeronauk. 

Pripremala sam se temeljito, ali možda ipak ne dobijem peticu

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na ispitu iz Vjeronauka maturanti moraju pokazati razumijevanje vjere

Nikol je uistinu primjer toga kako se treba pripremati za maturu. Ona ne samo da je izradila stare testove iz Vjeronauka, prošla kroz udžbenike svih razreda srednje i Bibliju, nego je čak konzultirala udžbenik iz osmog razreda osnovne te pregledala neke filmove religijske tematike. Ipak, sumnjičava je oko toga hoće li dobiti pet.

– Peticu vjerojatno ne jer sam se zbunila kod obilježja Anglikanske crkve i kod teorijskog i praktičnog ateizma, ali su ostala pitanja bila ok. Jedno je bilo povezano s filozofijom, ali to su ionako srodne grane pa smatram da je razumno da se tako nešto našlo u testu, analizira pojedinosti Nikol.

Blaga je u ocjeni težine ispita pa nam tako tvrdi da smatra da je bio i lakši nego prethodnih godina, uz okolnost da se dosta pitanja ponovilo s prethdonih rokova. Ipak otkrila nam je da joj jedno od njih bilo dvosmileno i da se nije mogla odlučiti za točan odgovor.

– Bilo je pitanje nešto kao ‘što je vrhovno kršćanima’ i onda se našlo u ponuđenim odgovorima Bog, vjera i još jedan odgovor pa sam tu bila neodlučna prilikom odgovaranja, objašnjava maturantica Upravne škole Zagreb.

Antonio je također optimističan te ne očekuje manje od četiri na ispitu

Izdvojeni članak

Što ako sam dao točan odgovor, a nema ga u rješenjima ispita mature? Iz NCVVO-a daju objašnjenje

Drugi naš sugovornik i maturant koji je polagao Vjeronauk je Antonio, koji je pisao taj predmet jer namjerava upisati Teologiju i filozofiju, također je bio optimist po izlasku iz učionice.

– Ispit je prošao sasvim solidno i osjećam se super sada kada je gotov. Makar sam se poslije sjetio da sam krivo odgovorio na jedno pitanje, koje sam znao, prvi je Antoniov dojam.

Inače, Antoniova priprema nije trebala biti toliko temeljita poput one od Nikol, budući da je njemu kao maturantu klasičnog smjera u Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi, ovaj predmet svakako bio naglašen. Tako da se pripremao tek prolazeći kroz ispite iz prethodnih godina, uz savjete velečasnog Marijana, koji mu je bio vjeroučitelj.

– Jedan zadatak mi je bio specifican jer matura iz vjeronauka ionako sadrži pitanja u kojima trebate opisivati određene stvari. Mislim da nisam do kraja točno riješio ni pitanje u kojemu je trebalo objasniti etimološko značenje religije, ali mislim da ću i tu dobiti bod. Nisam riješio ni pitanje o dokazu Božje opostojnosti. Tek sam se nakon ispita sjetio mogućeg točnog odgovora, objašnjava nam na kraju Antonio svoje potencijalne pogreške, ali i uz njih, očekuje barem četvorku iz ispita.

____________________________________________________
Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap