Pretraga

Vlada usvojila izmjene zakona o NCVVO-u: ‘Matura je djelatnost koju treba svake godine poboljšavati’

A- A+

Nakon velike afere u kojoj su prošlogodišnjim maturantima dodjeljivani bodovi za netočne odgovore, zahvaljujući čemu su neki od njih prošli ispit mature, Ministarstvo obrazovanja pokrenulo je proceduru izmjene Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Vlada je danas, a nakon provedene javne rasprave, usvojila predložene izmjene.

NCVVO | foto: Ivan Božić, srednja.hr

Na današnjoj sjednici Vlade RH usvojen je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanja obrazovanja. Propis se sada upućuje u saborsku proceduru, što znači da će izmjene biti važeće tek ako ih i kada Sabor usvoji.

Lakše prilagođavanje Centra na godišnje promjene

– U tijeku je upravo provođenje državne mature za ovu godinu. Kako je to djelatnost koju treba svake godine dodatno poboljšavati jednako tako prijedlog je u ovom trenutku izmjena i dopuna Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u smislu osiguravanja njegove što bolje prilagođenosti za izvršavanje poslova i obavljanja upravo te djelatnosti na efikasniji način. U osnovi, predlaže se da Centar može donositi Statutom svoj unutarnji ustroj. Do sada je odobrenje za Statut i statutarne izmjene donosio Hrvatski sabor, sada predlažemo da suglasnost daje resorno Ministarstvo. Jednako tako predlaže se uvođenje radnog mjesta pomoćnika ravnatelja Nacionalnog centra, bolje se definira tajnost i obaveza čuvanja tajne. Uglavnom, sve se svodi na to da se Centru što lakše omogući njegovo prilagođavanje svake godine po potrebi, rekao je na sjednici Vlade ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

Konkretno, ako Sabor, što je sljedeći korak, usvoji prijedlog koji je danas usvojila Vlada prava i dužnosti osnivača NCVVO-a više neće obavljati Vlada, nego Ministarstvo obrazovanja. Također, Statut NCVVO-a, kako je i istaknuo Fuchs, donosit će Upravno vijeće uz suglasnost Ministarstva, a ne kako je do sada bilo – uz suglasnost Hrvatskog sabora. Briše se i čitav članak 8. Zakona, koji je do sada propisivao koje se sve službe i odjeli osnivaju u NCVVO-u.

Iz Ministarstva to obrazlažu tvrdnjom da se je dosadašnjim člankom 8. usložnjavalo, usporavalo i otežavalo djelovanje Centra, ‘jer se ne omogućuje samom Centru da sačini svoj ustroj i prilagođava ga na najbolji način radi izvršavanja djelatnosti i poslova’.

Izdvojeni članak

Nakon skandala na maturi, ipak je sama dala ostavku: Ivana Katavić više nije ravnateljica NCVVO-a

Izmjene dolaze nakon velikog skandala s dodjelom nezasluženih bodova

U članku 10., koji propisuje sastav Upravnog vijeća, dodana je odredba prema kojoj se jedan član Upravnog vijeća bira se u skladu s općim propisom kojim su uređeni radni odnosi. Time je otvorena mogućnost da se jedan član upravnog vijeća bira kao predstavnik radnika. Nadalje, predsjednika i pet članova Upravnog vijeća imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske iz reda istaknutih znanstvenika i stručnjaka, na prijedlog ministra nadležnog za obrazovanje, a na temelju javnog poziva kojeg objavljuje Ministarstvo.

Također, do sada Centar nije mogao ‘bez suglasnosti Vlade Republike Hrvatske steći, opteretiti ili otuđiti nekretninu i drugu imovinu čija je vrijednost veća od vrijednosti utvrđene statutom Centra.’ To se mijenja i ravnatelj Centra od sada će imati pravo poduzimati sve pravne radnje u ime i za račun Centra u vrijednosti do 300.000 kuna, a dobit će i svog pomoćnika.

Osim Zakona o NCVVO-u, kako smo ranije pisali, mijenja se i Pravilnik o državnoj maturi, a više o izmjenama možete pročitati ovdje.

Podsjetimo, ove izmjene dolaze nakon velike afere koja je proljetos potresala NCVVO. Iako je 13 učenika i nakon prigovora prema mišljenju stručnih tijela trebalo pasti ispite iz Engleskog i Njemačkog na maturi, koordinatorica za Matematiku i članica Povjerenstva za praćenje mature, koje je imenovao ministar Radovan Fuchs, unijela im je u sustav dodatne bodove. Neki od njih su zbog toga položili te ispite. Isto se dogodilo i na jednom eseju iz Hrvatskog. U epilogu tog slučaja ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić dala je ostavku te je imenovan v.d. ravnatelja Vinko Filipović.

Vlada usvojila izmjene zakona o NCVVO-u: ‘Matura je djelatnost koju treba svake godine poboljšavati’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap